Wat is het verschil tussen bio en Biogarantie?

Een product is biologisch als het minstens voldoet aan de Europese biowetgeving. Maar een biologisch bedrijf kan ervoor kiezen om verder te gaan dan de biowetgeving. Om zijn inspanningen rond lokale herkomst, duurzame verpakking, transport, eerlijke handel ... ook aan de klant te tonen, kunnen Belgische bedrijven kiezen voor het Biogarantie-label.

Omdat bio niet stilstaat

Op biologische producten prijkt het Europese logo, een groen blad, maar vaak ook het Belgische label Biogarantie. De Biogarantie-stempel is voor veel mensen een erg herkenbaar logo. Het bestaat dan ook al sinds de jaren 1980, toen een groep burgers de waarde van bio zichtbaar wilde maken naar de consument. In die tijd betekende het Biogarantie-label dat een product biologisch gecertificeerd was, en dus conform de wet. 

Tegenwoordig is Biogarantie ook een motor in de verdere duurzame ontwikkeling van de biologische sector, want het Europees biologisch lastenboek is geen statisch keurslijf. Dankzij een Biogarantie-certificering kunnen biologische bedrijven tonen dat ze bij het produceren van bioproducten extra oog hebben voor lokale herkomst, duurzame verpakking, transport, eerlijke handel ... Biogarantie vormt op die manier een sterke aanvulling op het Europese biolabel. 

Logo Euro Bio Biogarantie 00 Leeg Hor72Dpi

Extra controle

Het Biogarantielogo kan enkel gebruikt worden door gecertificeerde biobedrijven. Zij krijgen niet alleen een strenge controle op de Europese regels voor bio, maar worden ook aangesproken op hun duurzame bedrijfsvoering. Hieronder vind je de belangrijkste criteria:

  • Het Biogarantie-lastenboek verwijst voor de productienormen naar de biowetgeving. Op enkele punten stelt het zich strenger op dan de Europese wet. Zo is het gebruik van nitraat- en nitrietzouten (bv. in vleeswaren) verboden en mag witloof alleen in volle grond en niet in hydrocultuur geteeld worden.
  • Sociale duurzaamheid: Als een Biogarantie-product meer dan 5 procent rietsuiker, cacao, koffie, thee of banaan bevat dan moeten deze ingrediënten fairtradegecertificeerd zijn.
  • Verpakkingsmateriaal: Composteerbare en biodegradeerbare materialen mogen onder geen beding ggo's bevatten of met behulp van ggo's vervaardigd zijn. Verpakkingen van PVC of andere chloorbevattende plastics zijn verboden. Overbodige verpakkingen moeten vermeden worden. 
  • Elk bedrijf ondertekent een ecologisch charter: het engageert zich daarmee op vlak van water- en energieverbruik, afvalbeheer en de aanwezigheid van natuur op het biologische landbouwbedrijf. 

Je zal het Biogarantie-logo op een verpakking altijd in combinatie met het Europese biologo zien. Voor alle bijkomende criteria kijk je best in het Biogarantie-lastenboek

Biogarantie Belgisch

Vanaf 2019 wil Biogarantie sterker inzetten op lokale origine en eerlijke prijs door middel van de lancering van een Biogarantie Belgisch-label. De bedoeling is om de biologische producten van Belgische ondernemers en op basis van Belgische grondstoffen herkenbaarder te maken in de winkelrekken en binnen Biogarantie een systeem te ontwikkelen waarbij een kostendekkende prijs aan de landbouwer wordt verzekerd. Een product dat het Biogarantie Belgisch-logo draagt, is geproduceerd in België en ook het primaire ingrediënt moet in België geteeld zijn.

20190807 Biogarantie Belgisch Logo
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.