Wat is het verschil tussen bio en Biogarantie?

Een product is biologisch als het minstens voldoet aan de Europese biowetgeving. Maar een bedrijf kan ervoor kiezen om verder te gaan dan de wetgeving. Om zijn inspanningen ook aan de klant te tonen, kunnen Belgische bedrijven kiezen voor het Biogarantie-label.

Biogarantie is een Belgisch privélabel, dat al lang bestond voor de komst van het Europees biologo in 2010. Het logo met het stempeltje is voor veel mensen dan ook erg herkenbaar.

Biogarantie

Vroeger betekende het Biogarantie-logo dat een product gecertificeerd biologisch was en dus conform de wet.

Tegenwoordig heeft Biogarantie een andere betekenis. Het Biogarantielabel geeft aan dat het bedrijf zich engageert om bij het produceren van biologische producten extra aandacht te hebben voor een bredere duurzaamheid. Dat gaat om een eerlijke prijs, zorg voor water, energie, biodiversiteit, afvalbeheer en transport. In het Biogarantie-lastenboek worden bijkomende criteria opgesomd.

Extra controle

Het Biogarantielogo kan enkel gebruikt worden door gecertificeerde biobedrijven. Zij krijgen niet alleen een strenge controle op de Europese regels voor bio, maar worden ook aangesproken op hun duurzame bedrijfsvoering.

Het Biogarantie-lastenboek verwijst voor de productienormen naar de wetgeving. Slechts op enkele punten stelt het zich strenger op dan de Europese wet. Zo is het gebruik van gelatine en nitriet (bv. in vleeswaren) verboden en mag witloof alleen in volle grond en niet in hydrocultuur geteeld worden.

Je zal het Biogarantie-logo op een verpakking altijd in combinatie met het Europese biologo zien.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.