De Landgenoten zoekt 3000 schenkers om biogrond te beschermen

13.10.2021
Campagnebeeld Online Liggend 1200X630 1
Foto: De Landgenoten.

De Landgenoten lanceert een grootschalige campagne met de slogan: 'Steek je geld in een bioveld.' De coöperatie is op zoek naar zo'n 3.000 mensen die met een gift mee willen investeren in betaalbare landbouwgrond voor de bioboeren van de toekomst. Gezonde bodems die lokale, gezonde voeding voortbrengen, daar plukken we ook als maatschappij de vruchten van. 


Voor Vlaamse boeren is het zeer moeilijk om betaalbare en beschikbare landbouwgrond te vinden. Daarom koopt coöperatie en stichting De Landgenoten landbouwgrond aan om voor altijd ruimte te geven aan bioboeren die gezonde, lokale voeding produceren met aandacht voor natuur, biodiversiteit en klimaat. Om in 2022 nog méér ruimte te maken voor de bioboeren van de toekomst, rekent De Landgenoten op de hulp van 3000 mensen die een gift van 100 euro willen doen. 

Petra Tas, coördinator bij De Landgenoten, legt uit: “Met affiches in heel Vlaanderen willen we de Vlaming inpalmen met onze oproep: steek je geld in een bioveld. Om gronden aan te kopen en voorgoed te bestemmen als biogrond, hebben we middelen nodig. We verzamelen die doorlopend, via de verkoop van aandelen en via schenkingen. Op dit moment hebben we veel sterke aanvragen van bioboeren voor wie we grond willen aankopen. Deze campagne moet ons toelaten die aankopen vlot te realiseren en ook toekomstige aanvragen een kans te geven. We willen in 2022 opnieuw ons areaal aan gemeenschappelijke landbouwgrond flink doen groeien en zo bouwen aan een innovatieve common waar we als maatschappij de vruchten van plukken.”

Jarno Claeys, bioboer: "Dankzij De Landgenoten kan ik werken op een groter perceel dan dat ik eigenhandig zou kunnen aankopen. Ruimte is belangrijk voor een biologische aanpak."

Al 43 hectare sinds 2014 

De Landgenoten heeft zich sinds de oprichting in 2014 al geëngageerd tot de aankoop van 43 hectare landbouwgrond voor 13 bioboerderijen. Het merendeel van die grond is al aangekocht. Voor een deel zoekt De Landgenoten nog naar extra geld. Zo bijvoorbeeld het tuinbouwbedrijf van Jarno Claeys, een doorgewinterde biologische groente- en fruitboer die tot nu toe nooit zekerheid had over de gronden waarop hij teelde. 

Jarno Claeys: “Dankzij De Landgenoten kan ik werken op een groter perceel dan dat ik eigenhandig zou kunnen aankopen. Ruimte is belangrijk voor een biologische aanpak. Om groenbemesters (planten die later als meststof dienen) te telen bijvoorbeeld, want biologisch telen betekent in de eerste plaats de bodem op punt krijgen.”

Petra Tas, De Landgenoten: "Gezonde bodems helpen de boer bovendien om plagen en ziektes weg te houden en een ecosysteem te creëren dat vruchtbaar en veerkrachtig is. Daar plukken we allemaal de vruchten van.”

Maatschappelijke winst

Petra Tas van De Landgenoten geeft aan dat er volop maatschappelijke winst te rapen is met biologische landbouw. “Biologisch bewerkte landbouwgrond verandert met de jaren van structuur en samenstelling. Er ontstaat meer bodemleven: kleine beestjes, schimmels en bacteriën gedijen goed in een bodem zonder kunstmest. De bodem wordt ook luchtiger. Planten kunnen er beter en dieper in wortelen. Water sijpelt makkelijker door naar de diepere waterlagen. Gezonde bodems helpen de boer bovendien om plagen en ziektes weg te houden en een ecosysteem te creëren dat vruchtbaar en veerkrachtig is. Daar plukken we allemaal de vruchten van.”

Daarom koopt De Landgenoten met de hulp van duizenden burgers landbouwgrond en verhuurt die tegen een eerlijke prijs aan de bioboeren.  Dat laat hen toe te investeren in de opbouw van natuurlijke bodemvruchtbaarheid, en in meer biodiversiteit op hun bedrijf. Als een boer met zijn activiteiten wil stoppen, zoekt De Landgenoten een nieuwe bioboer om de grond met zijn opgebouwde bodemvruchtbaarheid en versterkte ecosysteem te beheren. De Landgenoten beschermt dus biogrond nu en voor altijd.

Via www.delandgenoten.be kan je een gift overmaken aan het Fonds Vrienden van De Landgenoten, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Affiche Jpg Online 1
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.