Collectief Grondstof toont film 'The Seeds of Vandana Shiva' in Antwerpen

29.09.2023
In categorie

Grondstof organiseert een driemaandelijks film- en discussieprogramma ism RICO, Grof, The Food Hub en Ferme Dullaard over kleine wezens en grote verbanden binnen onze voedselketen. We brengen boeren, beesten en buitenlui in beeld en gaan met hen in gesprek over de toekomst van onze landbouw.


Timing

18u00 Boskeuken
20u00 Film + nagesprek

Boskeuken
Charlotte van Otark tovert met zaden.

The Seeds of Vandana Shiva (filmvertoning)
Hoe werd de eigenzinnige dochter van een boswachter uit de Himalaya 's werelds machtigste tegenstander van Monsanto? Vandana Shiva is een moderne revolutionair en voert al veertig jaar een heroïsche strijd voor de mensheid en de ecologisch belegerde natuurlijke systemen die ons ondersteunen. Maar ze wordt tegengewerkt door machtige multinationals die investeren in het voortzetten van hun degeneratieve maar lucratieve landbouwpraktijken. Door een van de grootste activisten van de moderne tijd in beeld te brengen, toont de documentaire de epische strijd over wie de voedselsystemen van de wereld controleert en stelt de vraag wie er zal zegevieren.

Nagesprek
Na de film gaan we in gesprek met Greet Lambrecht. Greet is landbouwer bij Akelei in Schriek en mede-oprichter van Vitale Rassen. Deze VZW is in handen van boeren met een hart voor zaadvaste, vitale groenterassen en zaadvermeerdering. Samen leggen ze de selectie terug in boerenhanden. Greet ontmoette Vandana Shiva al in persoon en leidde haar rond op de boerderij. Benieuwd!

Tickets (combotickets, food, film) verkrijgbaar via deze link

Locatie

Het Bos
Ankerrui 5/7, 2000 Antwerpen

Datum/tijdstip

Vrijdag 29 september van 18u tot 22u

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.