Debat 'Landbouwgrond - to have or not to have?' van De Landgenoten in Gent

20.04.2024
In categorie

Op 20 april viert De Landgenoten zijn tiende verjaardag met een boeiend debat in De Vooruit over publieke landbouwgrond en commons.


Is privaat grondbezit in tegenspraak met onze maatschappelijke belangen? Hoe kunnen we als gemeenschap grondeigenaarschap omarmen en landbouwgrond toegankelijk houden voor boeren? Op welke manier werden commons in het verleden beheerd voor het belang van allen? En welke innovatieve ideeën over het gebruik van publieke landbouwgrond komen tegemoet aan de maatschappij van vandaag?

Experten Tine De Moor (hoogleraar collectieve actie in historisch perspectief), Cathérine Fierens (Leefmilieu Brussel), Fien Vansevenant (onderzoekster), Koen Trappeniers (VLM, diensthoofd grondzaken) en Maarten Cools (bioboer CSA De Goedinge) schuiven bij moderator Dirk Holemans (Oikos) aan tafel om zich over deze uitdagende vragen te buigen. 

Wat:
De Landgenoten viert zijn tiende verjaardag met een boeiend debat in Viernulvier over publieke landbouwgrond en commons.

Wanneer: 
20 april 2024, van 14u. - 15u.30

Waar:
Kunstencentrum De Vooruit, Foyer Theaterzaal, Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent

Inkom:
Pay what you can: €6/€9/€12. Je bent pas definitief ingeschreven als je het bedrag hebt overgeschreven op rekeningnummer BE02 5230 8068 1140 met de vermelding Debat DLG 20 april.

Schrijf je hier voor 10 april in. 

Locatie

De Vooruit
Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent

Datum/tijdstip

Zaterdag 20 april van 14u tot 15u30

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.