Zomerschool biodynamische landbouw in Sint-Lievens-Essen

24.09.2023
In categorie

Op zaterdag 23 en zondag 24 september 2023 gaat in Sint-Lievens-Esse voor de zevende keer de BD Zomerschool door. Het team van Boerderij De Kollebloem staat weer klaar om ons onnavolgbaar gastvrij te ontvangen. De BD Zomerschool is bedoeld voor jonge boeren (jong in jaren of jong in de sector) die de biodynamische landbouw gestalte willen geven op hun boerderij, en zich daarbij willen laten inspireren door meer ervaren boeren.


We buigen ons onder meer over de échte kosten van ons voedsel. Waar staan we vandaag met “de” landbouw ? En hoe gaat de landbouw vandaag met de wereld om ? Het roer moet om, zeggen Meino Smit en zovele anderen die zijn mening delen. Maar ook biologische en biodynamische landbouw zijn deel van de landbouw, in hoeverre gaan we mee ? Of legt de biodynamische landbouw stapstenen naar de toekomst ?

Ook de vele waarden die in onze ver-wetenschappelijk-te landbouw “vergeten” lijken, komen in het licht te staan : de eerbied en het ontzag voor huisdieren en cultuurplanten, het heilige, het sacrale, het culturele dat het wezen zelf is van de landbouw, …

De waarnemingsoefeningen staan dit jaar in het teken van de preparaten en de zaadveredeling.

En tenslotte staan ook onze tijdloze klassiekers weer op het programma : koehoorns vullen (het is er de tijd voor), de zaterdagavondwake en het boerenkampvuur, de zondag inzingen, …

“ Boeren doe je niet alleen, en nergens voel je dat zo krachtig als op de BD Zomerschool. ”

Meer info en inschrijven

Locatie

De Kollebloem
Doornstraat 30, 9550 Sint-Lievens-Essen

Datum/tijdstip

Zaterdag 23 september van 9u30 tot zondag 24 september 15u30

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.