Armoede is de echte oorzaak van honger, agro-ecologie de oplossing
Hoe gaan we tegen 2050 een wereldbevolking van 9 à 10 miljard mensen voeden? Hoe gaan we de gevolgen van de klimaatverandering voor de voedselproductie opvangen? Hoe kunnen we de achteruitgang in de biodiversiteit in het algemeen en het verlies aan genetische diversiteit in de landbouw tegengaan, zodat we in de toekomst nog voldoende divers voedsel kunnen produceren? Allemaal prangende vragen.
Esmeralda Borgo, beleidsmedewerker van BioForum Vlaanderen, schreef een Mo*-paper over de impact van agro-ecologie. Ze toont overtuigend aan dat de wereld in 2050 ook met agro-ecologie te voeden valt.
Wereldwijd gaat de kwaliteit van de landbouwbodem erop achteruit: hoe kunnen we die grond weer vruchtbaar en veerkrachtig krijgen, zodat een gezonde voedselproductie niet in het gedrang komt? Welk landbouw- en voedselproductiesysteem hebben we nodig om in 2050 alle mensen te voeden, rekening houdend met alle uitdagingen?
Je kan het Mo*-artikel van Esmeralda Borgo hier lezen.
Als smaakmaker publiceren we hier de eerste paragrafen van de paper:
De wereldbevolking zal tegen 2050 tussen 9 en 10 miljard mensen tellen. Hoe gaan we die mensen voeden? Hoe gaan we de gevolgen van de klimaatverandering voor de voedselproductie opvangen? Hoe kunnen we de achteruitgang in de biodiversiteit in het algemeen en het verlies aan genetische diversiteit in de landbouw tegengaan, zodat we in de toekomst nog voldoende divers voedsel kunnen produceren? Wereldwijd gaat de kwaliteit van de landbouwbodem erop achteruit: hoe kunnen we die grond weer vruchtbaar en veerkrachtig krijgen, zodat een gezonde voedselproductie niet in het gedrang komt?
Welk landbouw- en voedselproductiesysteem hebben we nodig om in 2050 alle mensen te voeden, rekening houdend met alle hogergenoemde uitdagingen? Over dit vraagstuk ontpopt zich vandaag een intensief debat vanuit twee invalshoeken, die veelal en nogal vereenvoudigd worden omschreven als de tegenstelling tussen de biologische en de gangbare landbouw. Vergelijkend onderzoek bekijkt dan de effecten van die twee modellen voor de productiviteit van de landbouw, het ontstaan van broeikasgassen en de impact op de lucht-, bodem- en waterkwaliteit. In essentie gaat het debat over de vraag of de voedselproductie moet gebeuren in een meer agro-ecologisch landbouwsysteem dat inspeelt op natuurlijke processen of in een productivistisch landbouwsysteem dat streeft naar een maximale productie en in hoeverre een combinatie van beide mogelijk is.
N.B. Op donderdag 11 mei 2017 organiseert Mo* een mondiaal café over agro-ecologie.