Biologische chocolade volgens een bean-to-bar concept

06.03.2019
20190306 Chocolate Makers
Foto: Chocolatemakers

De Nederlandse chocolademakers Enver en Rodney ontwikkelen chocolade volgens een bean-to-bar concept dat duurzaamheid over de hele linie naar een hoger niveau tilt. "Het belangrijkste blijft dat wij onze telers een echt eerlijk loon betalen en dat het om biologische teelt gaat."


In 2011 besloten de oprichters van Chocolatemakers, Rodney en Enver, om chocolademakers te worden. Ze willen mensen laten zien hoe èchte chocola gemaakt wordt, van boon tot reep. 

"In onze eigen fabriek in Amsterdam doen we alles zelf. We zijn het enige Nederlandse chocoladebedrijf dat elke schakel in de keten zelf in de hand heeft. Hierdoor kunnen we alles zo duurzaam mogelijk doen." Bij deze 'bean-to-bar'- aanpak is er dus geen sprake van tussenhandel of de outsourcing van productie.

In eigen hand

Op de eerste plaats staat betaling van een echt eerlijke prijs aan telers voor biologische bonen. Ze kopen de biologische cacaobonen direct bij de boeren in Congo, Peru en de Dominicaanse Republiek. In Peru kopen ze bijvoorbeeld biologische cacao van de coöperatie Norandino, waar zo'n 850 Awajún indianen lid van zijn. Met deze inkomsten kunnen de indianen in hun levensonderhoud voorzien en hoeven ze geen hout uit het regenwoud te kappen.

Ook de zorg voor de natuur vinden ze erg belangrijk: "Wij werken alleen met biologische cacao, suiker en melkpoeder. Dit is ook veel beter voor de boeren en hun families. Een biologische teelt stelt hun niet bloot aan chemicalien en pesticiden. Daar waar wij dat kunnen helpen wij met natuurbehoud."

"Wij werken alleen met biologische cacao, suiker en melkpoeder. Dit is ook veel beter voor de boeren en hun families."
20190306 Chocolate Makers © Cacaotelers in Peru - Foto: Chocolate Makers

Obstakels

Tot in de details houdt Chocolatemakers zich bezig met duurzaamheid. Ze maken onder andere ook gebruik van groene energie om de chocoladerepen te maken. Aluminiumfolie is erg vervuilend. Daarom zijn hun verpakkingen van vetpapier gemaakt en bedrukt met bio-inkt. 

Sommige zaken blijken niet haalbaar. De cacaobonen uit de Dominicaanse republiek worden CO2-neutraal vervoerd met een zeilschip. De andere routes zijn windtechnisch niet te doen, of ze zijn te lang en best gevaarlijk. Daarom worden de meeste bonen — die uit Peru en Congo — gewoon met containervracht naar Nederland vervoerd. 

Bron: www.Mo.be 

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.