Bio eten op school

04.09.2018
20180903 Bio Op School
Foto: Gent en Garde

Het nieuwe schooljaar is begonnen. Iedere dag een voedzame én lekkere invulling bedenken voor in de ‘broodtrommel’ is best een uitdaging. Ook de school kan haar steentje bijdragen aan gezonde biologische maaltijden.


Slechts 7% van de Vlaamse kinderen tussen 6 en 14 jaar eet voldoende groenten en fruit, daarnaast eten ze te veel suiker en bewerkt voedsel. De school is de ideale plek om kinderen bewust en nieuwsgierig te maken rond gezonde, lekkere en duurzame voeding. 

Hoe de school betrekken? 

  • Heeft de school van jouw kind geen abonnement op biologisch seizoensfruit of op een dagelijks biologisch zuiveldrankje? Dan kan je hier leerkrachten of directie op aanspreken. Zo wordt de consumptie van water, melk en vers fruit aangemoedigd in plaats van suikerrijke frisdranken en ongezonde tussendoortjes. 
  • Scholen kunnen warme maaltijden ook gedeeltelijk (biologisch) aanbieden. Gent en Kopenhagen geven het goede voorbeeld. In Gent is ongeveer 20% van de geserveerde schoolmaaltijden biologisch. Ze werken met seizoensgebonden- en fairtradeproducten. Er wordt enkel nog gekozen voor duurzame vissoorten en elke donderdag staat er een vegetarisch gerecht op het menu. 

    In Kopenhagen serveren zo'n 900 publieke instellingen, waaronder alle scholen, ziekenhuizen en rusthuizen, overwegend biologische schoolmaaltijden. Zij gebruiken voor 90% of meer aan biologische ingrediënten. Nog mooier is dat de Deense kinderen ook zelf leren koken als deel van hun lessenpakket. 
  • In Vlaanderen zijn er ook enkele kleinschalige projecten die moeilijk geïntegreerd geraken in het klassieke schoolsysteem. Verschillende bioboeren organiseren boerderijklassen (onder andere De Kollebloem, 't Livinushof) waarbij de kinderen regelmatig een (half) dagje komen meewerken op de boerderij. 

Bio in de brooddoos

  • Elke dag brood is geen must, maar voldoende koolhydraten zijn dat wel. Wie een boterham wil afwisselen, kan bijvoorbeeld eens een pannenkoek van speltmeel gevuld met groenten of een lekker vullende maar toch frisse kikkererwten quinoasalade meegeven. In de biowinkel vind je veel volkoren broodsoorten en heel wat bijzondere granen. 
  • Hummus, pompoenspread, rode bietenpesto, wortel-martino ... met zelfgemaakte spreads krijg je plots heel veel lekkere en ecologische alternatieven voor kaas of charcuterie voor op de boterham. Kies biologische seizoensgroenten en verwerk restjes van je warme maaltijd die je anders zou moeten weggooien. Velt heeft verschillende recepten gebundeld in hun boekje Ecosmos. Je kan heel wat vegetarisch-biologisch broodbeleg kopen in de biowinkel. Spread it all out! 
  • Maak een portie fruit extra speels: steek harde fruitsoorten uit met een koekjesvorm, combineer met druif of blauwe bes en je hebt bijvoorbeeld een hapklare fruitsaté. Of waag je aan het betere snijwerk: maak een mandarijnslakje' of 'een lieveheersaardbeitje! Gebruik biologisch seizoenfruit: de smaak is dan op z’n best en het zorgt automatisch voor variatie.
  • Liet je je kind al een stoere brooddoos kiezen? Zo gaan zoon of dochter met net dat beetje extra plezier naar school! Je let er best op dat het model vrij is van BPA- en ftalaten, hormoonverstorende stoffen. Voor wie plastic ten allen tijde wil vermijden, zijn er ook stevige brooddozen gemaakt uit roestvrij staal. Een boterhamzakje is gemaakt van katoen met een vrolijke print, de binnenkant van een afwasbare stof. 
  • Kies een brooddoos met verschillende compartimenten. Dan kan je de traditionele boterhammen beter combineren met een stuk fruit, een dipsaus, groenten zonder dat alles door elkaar geraakt. Daarnaast leer je kinderen op vroege leeftijd via een speelse manier al heel gevarieerd te eten. 

20180903_Bio_op_school_collage.jpg#asset:101822:centeredColumnHeaderImagePinterest

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.