Biobedrijf De Paddestoel krijgt het label CO2-neutraal
Het Belgisch bedrijf achter de bio veggieproducten van 'de Paddestoel' en ‘The Bio Veggie Company' ontving het label ‘CO2-neutraal’ voor hun verregaande inspanningen om hun CO2-uitstoot terug te schroeven. Naast hun ambitie om bio en veggie toegankelijk te maken voor iedereen, werken zij ook in de hele keten met aandacht voor mens, dier en milieu. En daar plukken zowel onze lokale bioboeren als boeren in Zambia de vruchten van.
Lokale ingrediënten
De Paddestoel heeft de afgelopen jaren zijn ecologische voetafdruk onder de loep genomen en een omvangrijk stappenplan uitgewerkt om hun CO2-uitstoot terug te dringen. Vinçotte controleerde de inspanningen en certificeerde De Paddestoel.
Al sinds het ontstaan van De Paddestoel worden ingrediënten zoveel mogelijk lokaal en van duurzame teelt aangekocht. Afgelopen jaren daalde hun aandeel niet-Europese ingrediënten van 14% naar 9%. In 2022 worden verdere stappen gezet om het aandeel niet-Europese ingrediënten te reduceren tot 3%.
Verpakking, energie
Op vlak van verpakking werd sinds 2020 overgeschakeld van een plastic verpakking naar een duurzaam karton waarop een beschermende atmosfeer die de houdbaarheid verlengd wordt toegepast. Voor hun vervoer vervingen zij dozen door duurzame kisten.
Voedselverspilling wordt tot een minimum beperkt tijdens de productie en door een gericht bestelsysteem voor hun klanten. Ten slotte wordt er ook zoveel mogelijk energie bespaard zowel op vlak van productie als transport.
Agroforestry in Zambia
De resterende CO2-uitstoot wordt volledig gecompenseerd door te investeren in het Zambia Agroforestry project. Doordat boeren in Zambia niet voldoende inkomen krijgen uit hun landbouw, kampt Zambia met ontbossing en illegale jacht. Dit project heeft als doel de lokale boeren op te leiden tot duurzame landbouw en landbeheer waardoor het oerwoud beschermd blijft en de levenskwaliteit van de boer en zijn gezin sterk verbetert. Mede door de investering van De Paddestoel in dit project kregen meer dan 8000 boeren een beter leven, werd bijna 8000 hectare grond omgevormd tot
duurzame agricultuur, werden bijna 26 miljoen bomen gespaard en werd 120.000 ton CO2 gereduceerd.
Bron: BioForum