Biologische jenever uit Hasselt krijgt label Kortweg Natuur
De eerste Hasseltse biojenever krijgt een Kortweg Natuur-label. Dit label van het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren wordt toegekend aan producten die lokaal geteeld, verwerkt en verkocht worden, én bovendien een bijdrage leveren aan de natuur in de buurt.
Sinds oktober 2015 produceert ’t Stookkot biologische graanjenever. De granen die nodig zijn voor het stoken van de jenever (moutwijn) worden door biolandbouwers uit de buurt geteeld. Die houden rekening met onder meer de akkervogels door een deel van de oogst als wintervoedsel op het veld te laten staan.
De granen worden vervolgens gemalen in de Dorpermolen van Stevoort (Hasselt). Deze molen wordt aangedreven op waterkracht, een bijzonder ‘duurzame en schone’ vorm van energie. Door het gebruik van de molen wordt ook het cultureel erfgoed in stand gehouden, want een molen die niet gebruikt wordt, veroudert snel (rust roest) en de kennis van het vakmanschap dreigt anders verloren te gaan.
Bovendien gaat er per verkocht flesje jenever een bijdrage naar de akkernatuur. ’t Stookkot, dat eveneens in Stevoort (Hasselt) gelegen is, werd opgericht door enkele vrienden met een hart voor het ambacht van het jenever stoken. Ze hebben de intentie om jenever als streekeigen product weer op de kaart te zetten, gemaakt met een grote liefde voor de natuur.