Biologische stadslandbouw en educatie in gerestaureerde hoeve Abdij van Park

17.06.2021
Ashampoo Snap Dinsdag 22 Juni 2021 12H46M22S 003
Foto: uit de reportage van ROB TV.

De abdijhoeve uit 1663 met de tiendenschuur, de koeienstallingen en het melkhuisje is helemaal gerestaureerd. “We kozen er bewust voor om het uitzicht en de eeuwenoude functies van deze gebouwen te behouden en te vertalen naar een hedendaagse invulling rond biologische stadslandbouw en educatie”, klinkt het bij het stadsbestuur. CSA Boerencompagnie, Landwijzer en De Wikke krijgen er een nieuw onderkomen.


Opnieuw een werkend geheel

In 2004 al tekende de stad Leuven al een masterplan uit om de gehele site van Abdij van Park een nieuwe bestemming te geven. De restauratie van de abdijhoeve ging van start in 2018. Aan de buitenzijde is bijna niets veranderd, en ook het houten gebinte binnenin is vrijwel volledig bewaard gebleven. De principiële keuze om de gebouwen zoveel mogelijk hun oorspronkelijke functie te geven maakt deze restauratie uniek, vertelt schepen van restauraties Dirk Vansina: "Op deze manier vormt de abdijhoeve met de verschillende bijgebouwen en de aanpalende moestuin, weilanden en akkers weer een werkend geheel. Dat we hierin geslaagd zijn is mede dankzij de inbreng van vele partijen en mooie samenwerkingsverbanden."

"Boerencompagnie zal er zijn koeien houden en ook in het melkhuisje zal opnieuw melk verwerkt worden. Met de biomelk van de boeren gaan ze daar kaas, yogurt en ijs maken."

In de tiendenschuur zal De Wikke een abdijwinkel uitbaten met een ruim assortiment biologische groenten en fruit. Die zullen onder meer geteeld worden op de akkers van het abdijdomein. De Wikke is het biologisch tuinbouwproject van Wonen en Werken dat mensen tewerkstelt die moeilijk geïntegreerd raken op de reguliere arbeidsmarkt. Op de eerste verdieping komt er een leslokaal voor Landwijzer, het vormingscentrum voor biolandbouw.

Boerencompagnie zal zijn koeien houden in de bestaande binnenstallen, maar er is ook een nieuwe buitenstal toegevoegd om de capaciteit van het aantal koeien te verhogen. Om de integratie in het landschap maximaal te maken, werd dit buitenvolume in het talud van de achterliggende tuin geschoven en voorzien van een groendak. Op deze manier gaat de stal op in het beschermd landschap van de omgeving. Ook in het melkhuisje zal opnieuw melk verwerkt worden. "Met de biomelk van de boeren gaan ze daar kaas, yogurt en ijs maken."

Inhuldiging op 9 september

Pas vanaf 9 september zal het grote publiek de renovatie kunnen bewonderen. Dan wordt de gerestaureerde hoeve officieel ingehuldigd. De abdijwinkel van De Wikke en het melkhuisje moeten eerst nog ingericht worden. Voor de vleermuizen hebben we zelfs speciale invliegopeningen en vleermuisvriendelijke verlichting op de hooizolder voorzien. Oud en nieuw samenbrengen, rekening houdende met natuurbehoud en de moderne noden, dat was de uitdaging van dit project", aldus de architect Katrien Deckers.

Bekijk de reportage op ROB tv: 

Bron: Vilt.be, Rob TV

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.