Dag van de Boerenstrijd in het teken van lokale voedselsystemen

20.04.2020
20200420 Dag Boerenstrijd Rawijs
Foto: Astrid Agemans, bij Rawijs

De Covid-19-crisis herinnert ons aan de noodzaak van lokale, duurzame en weerbare voedselsystemen. Dat vertelde Voedsel Anders, de groeiende beweging voor agro-ecologie in Vlaanderen, afgelopen vrijdag naar aanleiding van de dag van de Boerenstrijd. "Kleinschalige boeren en bruisende lokale economieën zijn meer dan ooit broodnodig voor een toegankelijk voedselsysteem dat gezond is voor mens én planeet."


De internationale dag van de Boerenstrijd is een initiatief van La Via Campesina en bestaat sinds 1996. Wereldwijd voeren boerenorganisaties op 17 april actie om kleinschalige voedselproducenten zoals landbouwers, landloze boeren, vissers en kuddehoeders opnieuw de controle te geven over hun natuurlijke rijkdommen en meer algemeen over het ganse voedselsysteem. 

“Dit jaar kijken we daar wat anders naar”, verklaart Esmeralda Borgo, coördinator bij Voedsel Anders. “Wat veel mensen vanzelfsprekend vinden – toegang tot een gevarieerd voedselaanbod – komt met de Covid-19-crisis in ander licht te staan. We importeren en exporteren veel maar zien vandaag dat vooral de duurzame, lokale voeding het goed doet. Veel mensen herontdekken nu de korte keten en kopen vaker rechtstreeks van bij de boer,” aldus Esmeralda Borgo.

Matteo De Vos, Greenpeace België: "Kleinschalige boeren en bruisende lokale economieën zijn broodnodig voor een toegankelijk voedselsysteem dat gezond is voor mens én planeet."

Export en ontbossing

België staat bekend als grootste exporteur van diepvriesfrieten, maar nu liggen één miljoen ton onverkoopbare aardappelen opgeslagen in schuren over het hele land. De aardappelsector vreest dan ook terecht rampzalige gevolgen door de internationale coronamaatregelen. Een deel van de oogst zou onvermijdelijk vernietigd moeten worden, maar elke weggegooide aardappel is er een te veel. Ook de zuivelsector verkeert nu in crisis als gevolg van de structurele overproductie in Europa.

Daarnaast laten we massaal soja aanrukken voor de industriële veeteelt en palmolie als grondstof voor de voedingsindustrie. De teelt van beide gewassen hebben een grote, inmiddels goed gedocumenteerde impact op onze planeet. Ook op dit vlak zouden we dus veel autonomer moeten worden. Ontbossing en vernietiging van tropische natuurgebieden - bijvoorbeeld om er nieuwe soja- of oliepalmplantages aan te leggen - verhoogt trouwens de kans op uitbraken van besmettelijke ziekten zoals Covid-19. Onderzoekers schatten dat 31 procent van de uitbraken van opkomende besmettelijke ziekten (zoals HIV, ebola en zika) gelinkt zijn aan een gewijzigd landgebruik omdat de mens steeds verder doordringt in tropische regenwouden (bron: IDEEAL-rapport)

Esmeralda Borgo, Voedsel Anders: "Laten we kansen grijpen opdat onze eigen Belgische boeren samen met de natuur voedsel kunnen produceren, voor de lokale markt en tegen een eerlijke prijs."

Belang van lokale boeren

Het goede nieuws: deze crisis maakt meer dan ooit duidelijk waar onze sterktes liggen. Landbouwers die lokaal en op een duurzame manier gezond voedsel produceren en dit tegen een eerlijke prijs rechtstreeks aan de consument verkopen, hebben vandaag de wind in de zeilen. Dat lees je ook in de krant, bijvoorbeeld in De Morgen of De Standaard. 

Dat is meteen ook de kern van agro-ecologische landbouw, zoals de biologische en biodynamische landbouw, die de organisaties van Voedsel Anders al jaren bepleiten: producenten en consumenten die de voedselketen weer in eigen handen nemen. “Kleinschalige boerderijen en bruisende lokale economieën zijn broodnodig voor een toegankelijk voedselsysteem dat gezond is voor mens én planeet”, verklaart Matteo De Vos van Greenpeace België, dat ook lid is van Voedsel Anders.

België en het Vlaamse Gewest zullen in de komende weken historische beslissingen nemen om de economie na de Covid-19-crisis weer op de rails te krijgen. “Daarbij is het belangrijk dat we kiezen voor een ambitieuze Green New Deal, ook op vlak van voedselproductie. Laten we als overheid én als samenleving investeren in onze eigen, Belgische boeren opdat zij op een agro-ecologische manier, samen met de natuur, voedsel kunnen produceren voor de eigen markt, en dat tegen een eerlijke prijs. Ook de implementatie van het toekomstige Europese landbouwbeleid biedt kansen op dat vlak die we niet mogen missen”, besluit Esmeralda Borgo.

Bron: Voedsel Anders, de beweging voor agro-ecologie waar ook BioForum en Bio Mijn Natuur deel van uitmaken. 

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.