De vijf genomineerden van de BioVLAM 2023 zijn bekend!
Bioboer Mark Van Hove (Bekkevoort), Hierford (Rollegem), Hof ’t Klokhuis (Zwevegem), Maatwerkbedrijf De Kromme Boom vzw (Oostakker) en Omage (Mariakerke). Dat zijn de kandidaten voor de BioVLAM van 2023, de prijs voor een gepassioneerde bio-ondernemer die gebeten is door innovatief en duurzaam ondernemen!
De
uitreiking van de BioVLAM 2023 vindt in september plaats. De laureaat wordt een
jaar lang de ambassadeur voor bio, krijgt een mooie trofee, en een filmpje en
artikel over zijn/haar innovatie op www.allesoverbio.be.
De vijf genomineerdenHierford – duurzaam biologisch rundvleesBoerderij Hierford – dat Herford-runderen ‘van hier’ houdt – wil dé referentie worden op het vlak van duurzaamheid. De bioboerderij zet sterk in op kringlooplandbouw en wil zich zo veel mogelijk in de natuur integreren. “Bij Hierford kweken we op een biologische en natuurinclusieve wijze runderen voor vleesverkoop in de korte keten. We zijn supercontent dat we als relatief nieuw bedrijf in de sector de kans krijgen om te tonen dat landbouw gedragen kan worden door de gemeenschap en hand in hand kan gaan met natuurbeheer.” |
Hof ’t Klokhuis – Volpit: biofruitsappen in blik
Hof ’t Klokhuis teelt diverse soorten biologisch fruit. Het biobedrijf ging op zoek naar een duurzame oplossing voor het verpakken van hun sappen, en koos voor blik. De blikjes met licht sprankelend puur biofruitsap, zonder toevoeging van water, siropen of additieven, zijn ecologisch en gezond.
“Het is een ware beloning en erkenning van een jarenlange moeilijke zoektocht tot het creëren van een eerlijk, gezond, ecologisch en hip hoeveproduct met pit.”
Bioboer Mark Van Hove – pionier voor biologische gember en kurkuma
Omdat gember en kurkuma in de lift zitten maar bijna volledig geïmporteerd worden, besloot Van Hove om deze teelten op te starten. Hij teelt deze planten met succes in een koude kas (tunnel).
“Wij zijn continu bezig met vernieuwen en wij proberen nieuwe teelten zoals de biologische gember en kurkuma te introduceren en mensen zo warm te maken voor nieuwe smaken. Ik ben blij dat we de nood aan verandering o.a. omwille van klimaat onder de aandacht kunnen brengen met deze nominatie.”
Maatwerkbedrijf De Kromme Boom vzw –bio-oesterzwamkweek met zonlicht
Het is vrij uniek dat een maatwerkbedrijf (waar mensen een opleiding en arbeid op maat worden aangeboden) inzet op biologische teelten. De duurzame biologische oesterzwamkweek van De Kromme Boom produceert oesterzwammen met hoge vitamine D2 waarden dankzij direct zonlicht. De teelt is ook duurzaam door o.a. zonnepanelen, eigen waterzuivering en luchtrecuperatie.
“De nominatie voor BioVLAM bevestigt onze keuze om via sociale tewerkstelling gezonde voeding te produceren op een biologische en duurzame manier. Mede hierdoor komt ook onze bio-paddenstoelensector in de kijker.”
Omage - First snow, een duurzame, plantaardige afgerijpte kaas
Omage maakt met ‘First snow’ een duurzaam alternatief voor klassieke kaas met enkel plantaardige grondstoffen. Een afgerijpte plantaardige kaas maken is geen sinecure. In plaats van melk gebruikt het biobedrijf biologische cashewnoten die gefermenteerd en gerijpt worden.
“De voorbije jaren was het intensief werken om Omage te maken wat het nu is. Een nominatie voor de BioVLAM is hier een fijne bevestiging van.”
Bron: VLAM