Karel Dewaele: "Wij hoeven de droogte niet te ondergaan"

25.08.2020
20200826 Karel Dewaele Droogte
Foto: Astrid Agemans voor BioForum
In categorie

West-Vlaanderen zit in de frontlinie van de klimaatverandering. Karel Dewaele uit Stavele schakelde enkele jaren geleden om naar biologische teelt, maar ook als bioboer blijft de strijd tegen de droogte moeilijk. Karel: "We hoeven de droogte niet te ondergaan. Sterker, ik geloof dat wij door koolstof op te slaan in de bodem een deel van de oplossing kunnen zijn voor de klimaatcrisis."


Voor het vierde jaar op rij slaat de droogte ongenadig toe. In West-Vlaanderen voelen de landbouwers de gevolgen ervan aan den lijve. De beken staan droog, de gewassen verdorren op het veld. Eerst zetten sommige boeren de droogte nog weg als iets eenmaligs. Maar ondertussen is het besef gegroeid dat de droge zomers en natte winters het nieuwe normaal zijn. 

West-Vlaanderen staat gekend om zijn akkerbouw en om zijn diepvriesgroentebedrijven. Een van de grootste verwerkers van diepvriesgroenten, -fruit en -kruiden in Europa is Ardo. Operationeel directeur Bernard Haspeslagh windt er geen doekjes om. "We proberen rustig te blijven. Maar het gaat sneller dan we hadden durven te denken. De klimaatscenario’s halen ons in. Dit hadden we niet zien aankomen, toch nu nog niet."

Bioboer Karel Devreese, Lo-Reninge: "We hadden verdorie voorop moeten lopen in de klimaatmarsen. De boeren zijn de eerste slachtoffers van de klimaatverandering."

Kentering bij de boeren

Bioboer Karel Dewaele uit Stavele getuigt in De Standaard. Enkele jaren geleden besloot de jonge boer om het landbouwbedrijf van zijn ouders over te nemen en om te schakelen naar bio. Hij blijft positief en gelooft hij dat boeren de droogte niet hoeven te ondergaan. Daarom zorgt hij op zijn bedrijf voor een gezonde bodem, waar schimmels en bacteriën hun werk doen. "Een bodem met voldoende organische stof heeft meer poriën, waardoor het water beter doorsijpelt en langer wordt vastgehouden. Ik ben ervan overtuigd dat daar de oplossing zit: minder bodembewerking en overschakelen op biologische technieken."

Ook een andere bioboer Karel Devreese uit Lo-Reninge getuigt over wat het extreme weer met zijn gewassen deed. "Onze gewassen wortelen dieper, maar tegen deze droogte is niets opgewassen. Vorig jaar hadden we de helft van de normale opbrengst, ook dit jaar zal de oogst niet volstaan. De dieren staan al op het winterrantsoen."

Karel Devreese beseft dat landbouwers niet staan te springen om de klimaatdoelstellingen te omarmen en dat schaalvergroting voor velen de enige manier van overleven is. “Landbouwers voelen zich snel geviseerd, al merk ik dat sommige collega's andere keuzes maken”, besluit hij. “Maar toch. We hadden verdorie voorop moeten lopen in de klimaatmarsen. Wij zijn de eerste slachtoffers van de klimaatverandering. Laat de kentering dan ook hier beginnen.”

Bron: De Standaard & Vilt

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.