Ook enkele bio sesamproducten uit de rekken gehaald…

10.11.2020
20201110 Sesam Sfeerbeeld Bio Supermarkt Lisa Develtere 9362 Lpr
Foto: Lisa Develtere

Honderden sesamproducten worden uit de rekken gehaald omdat ze verontreinigd sesamzaad bevatten. Nu blijkt dat ook enkele biologische producten besmet zijn geraakt. Heb je recent een biobroodje met sesamzaadjes gegeten? Ontdek hier om welke producten het gaat. 


Koekjes, diepvriesbroodjes, sesamolie, bakmeel, ... Sesam zit in heel wat producten, vaak in kleine hoeveelheden. In heel Europa worden momenteel honderden producten uit de handel gehaald omdat ze verontreinigd sesamzaad uit India bevatten. In het sesamzaad van meerdere leveranciers uit India werd ethyleenoxide teruggevonden, een stof die in Europa niet is toegelaten. Consumptie van deze producten levert geen acuut gezondheidsrisico op, maar op langere termijn kan ethyleenoxide, een gewasbeschermingsmiddel, kankerverwekkend zijn. 

Ook in België zijn er al verschillende terugroepingen geweest, waaronder recent volgende bioproducten: Borsa Zweedse broodjes van BioPlanet, bio-rijstkoeken van Leader price, spinazie-geitenkaas-burger van Abinda, falafelburger en lupineburger van De Hobbit. Raadpleeg de website van het FAVV voor de actuele stand van zaken.  

Onderzoek loopt

Bedrijven die voedingsproducten op de markt brengen, moeten regelmatig controles uitvoeren. In dit geval voerde een Belgisch bedrijf de sesamzaden in, waarna één van zijn klanten een analyse deed op de zaden. Zo kwam aan het licht dat de maximale limiet voor het verboden product ethyleenoxide (0,05 milligram per kilogram) werd overschreden. Onmiddellijk gingen er alarmbellen af en het FAVV traceert naarstig de niet-conforme partijen sesamzaadjes. 

Ethyleenoxide is een desinfecteermiddel in gasvorm, dat onder meer moet vermijden dat de zaden gaan schimmelen tijdens de opslag of het vervoer. Het is geen product dat tijdens de teelt gebruikt wordt. In Europa is het gebruik ervan verboden, maar in India is het wel toegelaten bij de ontsmetting van gangbare sesamzaden.    

Waarom ook biologische sesamzaden besmet zijn geraakt, is op heden nog niet duidelijk, want het gebruik is sowieso niet toegelaten in bio (ook niet in India). Wel volgen deze bioproducten een zelfde weg als de gangbare producten.  
 
Dit is een algemeen probleem met sesam, dat niet alleen bioproducten treft. Omdat de biocontrole zich focust op het onderscheidend vermogen, wordt er op dit soort algemeen verboden stoffen binnen bio niet extra gecontroleerd. 

De besmetting van de biologische zaden wordt verder onderzocht. Mogelijks is het te wijten aan een onbedoelde ‘kruiscontaminatie’ bijvoorbeeld wanneer de productielijnen onvoldoende gereinigd zijn. Het kan ook om een ongeoorloofde ontsmetting gaan.  

Geen gezondheidsrisico 

Heb je recent een product met sesamzaden gekocht? Dan kun je op de website van het FAVV controleren of jouw product op de lijst staat. Is dat het geval, dan kun je het terugbrengen naar de winkel en krijg je het aankoopbedrag terugbetaald. 

Wanneer je het product al geconsumeerd hebt dan hoef je je volgens het FAVV geen zorgen te maken, want er is in kleine hoeveelheden geen gevaar voor de gezondheid.

In de tussentijd worden in Europa ingevoerde sesamzaden (bio en gangbaar) strenger gecontroleerd.  

Bron: eigen berichtgeving

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.