Geen biolabel voor halalvlees van onverdoofd geslachte dieren

27.02.2019
20190426 Halalvleesc Lisa Develtere 9622 Lpr
Foto: Lisa Develtere
In categorie

Ritueel geslacht vlees kan geen Europees biolabel krijgen wanneer het dier onverdoofd werd geslacht. Dat heeft het Europees Hof van Justitie vandaag beslist. Consumenten die producten met een biolabel kopen, moeten er volgens het Hof zeker van kunnen zijn dat die producten volgens de hoogste normen, ook inzake dierenwelzijn, tot stand zijn gekomen.


De regels rond dierenwelzijn verbieden onverdoofd slachten. Voor ritueel slachten is een uitzondering voorzien, als het lijden van het dier tot een minimum beperkt wordt. De advocaat-generaal bij het Europees Hof van Justitie oordeelde in september dat er in de voorwaarden voor de toekenning van een biolabel niets staat over de slachtmethode die gebruikt moet worden. Aangezien de regels rond dierenwelzijn een uitzondering voorzien voor ritueel slachten, meende hij dat 'halal' of 'koosjer' vlees niet in strijd is met een biolabel.

Bio: garantie op hoge normen voor dierenwelzijn

Het Hof volgt dat advies niet. De rechters stellen vast dat de Europese verordeningen benadrukken dat biologische landbouw gekenmerkt wordt door de inachtneming van "hogere normen inzake dierenwelzijn op alle plaatsen en in alle stadia van deze productie waar dit welzijn nog verder kan worden verbeterd, inclusief bij het slachten". Ritueel slachten kan de pijn of het lijden van dieren niet even efficiënt verzachten als slachting met voorafgaande bedwelming, zegt het Hof, en biologische labels moeten de consument net verzekeren dat de hoogste productienormen, onder meer inzake dierenwelzijn, gevolgd zijn.

De vraag van de dierenrechtenorganisatie aan het Franse landbouwministerie om het biolabel te weigeren voor halal-vlees dateert al van 2012. Via de bestuursrechtbank in Versailles kwam de kern van het geschil bij het Europees Hof van Justitie terecht. Het Hof beslecht het nationale geding niet. De rechter in Frankrijk dient nu over het geschil te oordelen overeenkomstig de beslissing van het Hof. Deze beslissing bindt op dezelfde wijze andere nationale rechterlijke instanties die kennis dienen te nemen van een soortgelijk probleem.

Op dit moment is er reeds biologisch halalvlees op de Belgische markt. Halal en bio kan wel degelijk samengaan wanneer het dier verdoofd wordt geslacht met een verdoving die omkeerbaar is. 

Bron: Belga

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.