Europese Green Deal mikt expliciet op biolandbouw
De Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen stelde woensdag haar ambitieuze klimaatplan voor. De bedoeling is dat Europa tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent ter wereld wordt. Biologische landbouw wordt erkend als een oplossing, en de boeren belonen voor agro-ecologische praktijken maakt deel uit van hun beoogde voedselbeleid.
Europa als wereldleider
De Europese Commissie komt in maart 2020 met een Europese bindende klimaatwet. De strategie wordt nog verder uitgewerkt, maar de doelstellingen zijn duidelijk: Europeanen veilig en betaalbaar voedsel aanbieden, het klimaatprobleem aanpakken, het milieu beschermen, biodiversiteit bewaken en biolandbouw doen groeien.
Bij de lancering van de Green Deal werden de grote woorden niet geschuwd. Dit plan zou het ‘man op de maan’-moment van Europa worden. Het mag gezegd worden: het pakket voorziene maatregelen is ambitieus. Doel van het programma is de verlaging van de CO2-uitstoot met minimaal 50 procent in 2050. Nu ligt die doelstelling nog op 40 procent.
Nu al is duidelijk dat Vlaanderen een tandje zal moeten bijsteken. De Vlaamse regering keurde haar klimaatplan goed dat slechts 32,6% CO2-reductie vooropstelt tegen 2030.
Doel van het Green-Deal programma is duidelijk: Europeanen veilig en betaalbaar voedsel aanbieden, het milieu beschermen, bio doen groeien...
Bio in voedselstrategie
Voor de landbouw wordt een plan gemaakt met de titel 'Van veld tot vork.' Biologische landbouw stimuleren, het toegankelijk maken van grond voor jonge landbouwers en het lokaal sluiten van kringlopen zijn speerpunten in het beleid. Voedselfraude zal hard bestreden worden.
IFOAM EU, de Europese koepelorganisatie voor de biolandbouw, is blij met de groene ambities van Europa. Ze zijn benieuwd naar welke concrete acties er gepland zullen worden. Hoe zullen boeren gemotiveerd worden om meer agro-ecologische praktijken te gebruiken? Worden er concrete doelen opgesteld over het gebruik van chemisch-synthetische pesticiden, kunstmeststoffen en antibiotica?
In een open brief naar Europees Commissaris Frans Timmermans geeft IFOAM EU samen met 29 organisaties, waaronder Friends of the Earth, Greenpeace en WWF, hun krijtlijnen voor een perfecte, duurzame Europese voedselstrategie.
Bron: BioForum, IFOAM EU