Europese biomarkt groeit, maar het areaal blijft wel bescheiden
Op 11,9 miljoen hectare grond in Europa wordt er aan biolandbouw gedaan. Dat is op 6,7 procent van de totale landbouwoppervlakte. Ook de vraag naar biologische producten stijgt. De infografieken van de studiedienst van het Europees Parlement helpen om de groeicijfers beter te vatten.
Steeds meer grond biologisch
Spanje (16,9%), Italië (15,1%), Frankrijk (12,9%) en Duitsland (9,5%) zijn samen goed voor meer dan de helft van het bioareaal! Hou je rekening met hun grote totale landbouwareaal, dan daalt behalve voor Italië (14%) het percentage biologische landbouwgrond in deze landen onder de 10 procent. In een aantal andere lidstaten is de biosector relatief gezien dus belangrijker, Oostenrijk (21,3%) en Zweden (18,3%) op kop. Komen ook boven de 10 procent bio op hun totaal landbouwareaal: Estland (18%), Tsjechië (14%), Letland (13,4%) en Finland (10,5%).
45,1% blijvend grasland
In Europa bestaat 45,1 procent van het bio-areaal uit blijvend grasland. Andere blijvende gewassen (fruitbomen en bessen, olijfbomen en wijngaarden) nemen 10,9 procent in. Op de resterende 44 procent van het areaal groeien granen, verse groenten, landbouwgrondstoffen voor de verwerkende industrie en veevoeder. In België maakt het bio-areaal 5,8 procent uit van alle landbouwgrond. Vlaamse bioboeren telen voornamelijk groenten en fruit, hun bedrijven hebben gemiddeld een oppervlakte van minder dan 5 hectare. Aan Waalse zijde is er ruimte ingevuld door grondgebonden veehouderij.
Europeanen lusten bio
De biologische markt in Europa wordt voortdurend uitgebreid en is nu ongeveer € 30,7 miljard per jaar waard. Hoewel het aandeel van de biologische landbouwgrond in Europa in de loop van de jaren is fors toegenomen, blijft de totale oppervlakte landbouwgrond redelijk bescheiden. Het verschil tussen de snel groeiende consumptie en de gestage productie moet soms opgevangen worden door de invoer van bioproducten van buiten Europa.
Ruim 70% van de Europeanen vindt biologische voeding beter van kwaliteit. Ruim 78% van de bevraagden is van mening dat biologische voeding geproduceerd wordt volgens een landbouwmethode die beter is voor het milieu. Ze lijken ook op de hoogte van het feit dat biologische landbouwers geen gebruik maken van chemische pesticiden, synthetische meststoffen of preventieve toediening van antibiotica. Maar liefst 76% van de bevraagden appreciëren bovendien dat biologische veetelers meer rekening houden met het dierenwelzijn.
Bekijk de volledige infografieken.
Bron: Infografieken van Eurostat, Eurobarometer en Vilt