Inspecteur Colum’bio op onderzoek tijdens la semaine bio

14.06.2021
Sb21Columbio 600
Foto: apaq-W

Tijdens la Semaine bio in Wallonië (5-13 juni) bewezen negen bio-ambassadeurs dat zij het vertrouwen van de consument waard zijn. Gewapend met zijn vergrootglas trekt Inspecteur Colum'bio op onderzoek uit bij een bio melkveehouder, lokale pastaproducent, een wijndomein... Intussen is ook het 'Plan Bio 2030' aangenomen, daarmee geeft Wallonië gestalte aan zijn engagement om tegen 2030, 30 procent van het Waals landbouwareaal biologisch te bewerken!


In Wallonië ging la Semaine Bio dit jaar door zonder opendeurdagen op bioboerderijen, maar gelukkig heeft organisator Apaq-W een leuk alternatief bedacht. Het thema van dit jaar is vertrouwen in het biolabel, en negen ambassadeurs ontvingen het bezoek van de nieuwsgierige inspecteur Colum'bio. Zij bewijzen dankzij hun knowhow, de passie en kwaliteit van hun producten dat zij het vertrouwen van de consument waard zijn. 

Gewapend met zijn notitieboekje en vergrootglas bezoekt inspecteur Colum'bio onder andere een veehouder, een graanteler, een wijngaard, producenten van lokale Waalse pasta... Het resultaat krijg je te zien in deze ludieke videoreeks.

30 PROCENT BIO TEGEN 2030

Op initiatief van Waals minister van Landbouw Willy Borsus heeft de Waalse regering ook haar plan voor de ontwikkeling van de biologische productie in Wallonië tegen 2030 of ‘Plan Bio 2030’ aangenomen: tegen 2030 moet 30 procent van het Waals landbouwareaal biologisch zijn. 

“We hebben gekozen voor een zeer ambitieuze doelstelling”, reageert minister Borsus. “Terwijl de Europese Green Deal via de Farm-to-Fork-strategie streeft naar 25 procent biologische landbouwgrond tegen 2030, wil Wallonië verder gaan en 30 procent bereiken.”

Volgens Apaq-W vormt Wallonië, een echte locomotief voor de biologische sector in België. Op 31 december 2020 telde Wallonië 1.901 landbouwbedrijven die onder biologische controle stonden, wat neerkomt op 15 procent of meer dan één op zeven Waalse landbouwbedrijven. Dat blijkt uit cijfers van Biowallonie.

Bron: Apaq-W

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.