Italiaanse bioboer inspireert zijn dorp om pesticidenvrij te worden

25.08.2021
Gunther Wallnoffer Tirol Sfeerbeeld3
Foto: screenshot uit video 'Vom Winde verweht: Das Wunder von Mals'

De bewoners van Malles, in de bergen van Zuid-Tirol, vechten een verbeten strijd uit om van hun dorp de eerste pesticidenvrije gemeente van Italië te maken. Een van de aanvoerders is biologisch veehouder Gün­ther Wallnöfer. "Ja, een boer mag zijn bedrijf leiden zoals hij wil, maar niet als hij daarmee de natuur, die toch van ons allemaal is, vervuilt."


Drift van naburige velden

Malles is een idyllisch drop in het Italiaanse gewest Zuid-Tirol. Maar dat beeld klopt slechts gedeeltelijk, want er woedt al vijf jaar een verbeten strijd rond chemische bestrijdingsmiddelen. Een van de aanvoerders van het antipesticidenfront is Gün­ther Wallnöfer. De biologische veehouder heeft op zijn boerderij koeien, varkens en geiten. Omdat hij een biologische boer is mag het biologisch hooi dat hij aan zijn dieren voert geen residuen van pesticiden bevatten. Dat was nooit een probleem, tot het tijdens een inspectie in 2010 ineens vervuild bleek. 

Zijn grootste angst dat residuen van bestrijdingsmiddelen van naburige boeren op zijn velden terecht zouden komen, werd werkelijkheid. Na talloze gesprekken met de plaatselijke boerenbond gebeurde er eigenlijk niets. Hij maakte zich grote zorgen, want als hij niet biologisch kon boeren, moest hij zijn heimat verlaten.

Referendum

Met de steun van de burgemeester Ulrich Veith en vele bewoners werd een comité opgericht: Malles Pesticide Free. In 2014 starten de bewoners met het inzamelen van handtekeningen. Op 5 september organiseerden ze een referendum en 76% van de kiezers stemde voor een totaal verbod op pesticiden. De burgemeester werd herverkozen en verwerkte de uitslag van het referendum in nieuwe gemeente­lijke regelgeving. 

Tijdens zijn zoektocht deed Günther zijn uiterste best om boeren die nog steeds chemische gewasbeschermingsmiddelen gebruiken niet te veroordelen of de schuld te geven. Ongeveer 10% van de dorpelingen is niet erg blij met wat Günter doet, maar dat komt omdat ze op de conventionele manier willen blijven boeren en een ander paradigma volgen.

Het actiecomité is ervan overtuigd dat ze het gelijk aan hun kant hebben. "Ja, een boer mag zijn bedrijf leiden zoals hij wil, maar niet als hij daarmee de natuur, die toch van ons allemaal is, vervuilt. Voor de Italiaanse wet weegt het recht op gezondheid zwaarder dan het recht op vrijheid van ondernemerschap. En chemische bestrijdingsmiddelen zijn levensgevaarlijk voor de gezondheid. Het gaat vast nog jaren duren, maar uiteindelijk zullen wij deze strijd winnen."

Bekijk de reportage: 


Bron: Linked In interview door Louis De Jaeger

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.