Italiaanse bioboer inspireert zijn dorp om pesticidenvrij te worden
De bewoners van Malles, in de bergen van Zuid-Tirol, vechten een verbeten strijd uit om van hun dorp de eerste pesticidenvrije gemeente van Italië te maken. Een van de aanvoerders is biologisch veehouder Günther Wallnöfer. "Ja, een boer mag zijn bedrijf leiden zoals hij wil, maar niet als hij daarmee de natuur, die toch van ons allemaal is, vervuilt."
Drift van naburige velden
Malles is een idyllisch drop in het Italiaanse gewest Zuid-Tirol. Maar dat beeld klopt slechts gedeeltelijk, want er woedt al vijf jaar een verbeten strijd rond chemische bestrijdingsmiddelen. Een van de aanvoerders van het antipesticidenfront is Günther Wallnöfer. De biologische veehouder heeft op zijn boerderij koeien, varkens en geiten. Omdat hij een biologische boer is mag het biologisch hooi dat hij aan zijn dieren voert geen residuen van pesticiden bevatten. Dat was nooit een probleem, tot het tijdens een inspectie in 2010 ineens vervuild bleek.
Zijn grootste angst dat residuen van bestrijdingsmiddelen van naburige boeren op zijn velden terecht zouden komen, werd werkelijkheid. Na talloze gesprekken met de plaatselijke boerenbond gebeurde er eigenlijk niets. Hij maakte zich grote zorgen, want als hij niet biologisch kon boeren, moest hij zijn heimat verlaten.
Referendum
Met de steun van de burgemeester Ulrich Veith en vele bewoners werd een comité opgericht: Malles Pesticide Free. In 2014 starten de bewoners met het inzamelen van handtekeningen. Op 5 september organiseerden ze een referendum en 76% van de kiezers stemde voor een totaal verbod op pesticiden. De burgemeester werd herverkozen en verwerkte de uitslag van het referendum in nieuwe gemeentelijke regelgeving.
Tijdens zijn zoektocht deed Günther zijn uiterste best om boeren die nog steeds chemische gewasbeschermingsmiddelen gebruiken niet te veroordelen of de schuld te geven. Ongeveer 10% van de dorpelingen is niet erg blij met wat Günter doet, maar dat komt omdat ze op de conventionele manier willen blijven boeren en een ander paradigma volgen.
Het actiecomité is ervan overtuigd dat ze het gelijk aan hun kant hebben. "Ja, een boer mag zijn bedrijf leiden zoals hij wil, maar niet als hij daarmee de natuur, die toch van ons allemaal is, vervuilt. Voor de Italiaanse wet weegt het recht op gezondheid zwaarder dan het recht op vrijheid van ondernemerschap. En chemische bestrijdingsmiddelen zijn levensgevaarlijk voor de gezondheid. Het gaat vast nog jaren duren, maar uiteindelijk zullen wij deze strijd winnen."
Bekijk de reportage: