Kobe Desramaults lanceert Voedsel Anders, een groeiende beweging voor agro-ecologie

27.05.2016
Schermafbeelding 2016 05 27 Om 13 39 38 © Krachtboer

Ons voedselsysteem moet anders. En dat kan. Voedsel Anders, een nieuwe beweging van ruim 15 organisaties, spreekt zich uit voor een transitie naar agro-ecologie. De beweging wordt komende zondag 29 mei gelanceerd op Krachtboer: kok Kobe Desramault onthult er het logo.


Voedselanders Zwart Horizontaal

Agro-ecologie = alternatief voedselsysteem

Het festival Krachtboer van 29 mei in Dranouter gaat op zoek naar een ander voedselsysteem. Ruim 15 organisaties, verenigd onder de naam Voedsel Anders, stellen er agro-ecologie voor als krachtig alternatief.

Ecologisch, fair, respectvol, rechtvaardig

Agro-ecologie staat voor een voedselproductiesysteem dat alle aspecten van het voedselsysteem verduurzaamt. Agro-ecologie combineert een ecologisch verantwoorde productie met een correcte vergoeding, respect voor de kennis en de ervaring van de boer, eerlijke handelsrelaties, een rechtvaardige toegang tot grond en aandacht voor de impact van ons handelen voor mensen wereldwijd.

'De toekomst van de landbouw ligt in de agro-ecologie'
Rs9646 Cn Kobe Van Looveren Bio Award2012 4783 Scr

Groeiende beweging met reeds 15 organisaties

Met hulp van kok Kobe Desraumault lanceert de beweging Voedsel Anders zich op het festival Krachtboer als een breed netwerk. Ruim 15 organisaties verbinden zich met elkaar om agro-ecologie als toekomst voor de landbouw naar voor te schuiven. Deze organisaties zijn Wervel, BioForum Vlaanderen, EVA, Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace, Vredeseilanden, Broederlijk Delen, Oxfam Wereldwinkels, Voedselteams, Velt, Oxfam Solidariteit, Natuurpunt, Solidagro, Dierenartsen zonder Grenzen en De Landgenoten.

De Vlaamse beweging Voedsel Anders kwam tot stand binnen het Transitie Netwerk Middenveld en verbindt zich met de Nederlandse gelijknamige en gelijkgezinde beweging Voedsel Anders.Citaten over agro-ecologie

Kiezen voor agro-ecologie is kiezen voor de gezondheid van onze omgeving, burgers en boeren. Het is het beste antwoord op de excessen en de schadelijke impact van het huidige landbouwsysteem

Vera Dua, voorzitter Bond Beter Leefmilieu

Broederlijk Delen werkt in het Zuiden met boerenorganisaties die investeren in duurzame familiale landbouw. Dit duurzaamheidsverhaal is in Vlaanderen even relevant. Agro-ecologie vormt hier een passend kader voor.

Lieve Herijgers, Directeur Broederlijk Delen

De beweging voor een totaal ander voedselsysteem bestaat al lang en wordt via Voedsel Anders nu expliciet verwoord door een brede waaier van organisaties. Aan de biosector om over de hele lijn te streven naar een agro-ecologische aanpak, zoals ingebed in onze internationale principes.

Kurt Sannen, voorzitter BioForum Vlaanderen

www.voedsel-anders.be (online eind mei)

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.