La Ferme à l’Arbre in de provincie Luik is verkozen tot beste biowinkel van Europa

26.09.2022
La Ferme A Larbre
De famille Pâque en het team van La Ferme à l’Arbre zijn verkozen tot beste Europese biowinkel. Foto: Ferme à l’Arbre

La Ferme à l'Arbre de Liège heeft de prijs gekregen voor de beste biowinkel van Europa. Deze Luikse boerderijwinkel bestaat al sinds 1978 en verkoopt niet alleen eigen producten, maar ook producten van biologische producenten uit de hele regio. Ze combineren dit onder andere ook met een bakkerij, kaaswinkel en een slagerij waar ze hun eigen producten verwerken. 


Afgelopen vrijdag, op de dag van de biolandbouw, werden de winnaars van deze eerste editie van de EU Organic Awards bekendgemaakt. Die bestaan uit 8 prijzen in 7 categorieën, van boer tot restaurant, waarmee ondernemers bekroond worden die een inspirerend, innovatief en duurzaam project hebben ontwikkeld dat een echte meerwaarde voor de biologische sector oplevert. 

Er viel ook één Belgisch bedrijf in de bioprijzen. La Ferme à l'Arbre de Liège, gelegen in Lantin, heeft de categorie van beste Europese biowinkel gewonnen. Ze bestaan al sinds 1978, dus in zekere zin zijn ze pioniers voor biologisch. Hun winkel bestaat uit een kleinschalige supermarkt op de boerderij die meer dan 3.000 lokale, biologische producten verkoopt. Ze verkopen niet alleen producten zoals groenten, fruit, granen en vlees van de boerderij zelf, maar ook van biologische producenten uit de hele regio. RTBF maakte er een reportage over. 

Innovatieve boerderijwinkel

De jury sprak zich vooral uit over de aandacht voor het circulaire: ze verkopen producten die geteeld worden op de boerderij en produceren ook hun eigen diervoeder. Op de boerderij houden ze ook vee (runderen, varkens, kippen, enz.) en ze verwerken het vlees tot eigen charcuterie in hun ambachtelijke slagerij. De boerderij levert ook een deel van de tarwe en hop die de microbrouwerij Brasserie Coopérative Liégeoise, die op dezelfde locatie zit, nodig heeft om bier te maken. Een bakkerij, een traditionele kaaswinkel en een restaurant maken hun aanbod compleet.

La Ferme à l'Arbre stelt 25 mensen te werk, gebruikt groene energie, vermijdt verpakkingen en beperkt het transport door te focussen op de verkoop van lokale producten. Zij werken ook samen met scholen en universiteiten. In de komende jaren wil de boerderij zich toeleggen op 2 grote projecten: autonomie op het vlak van energie bereiken en overstappen naar een gesloten kringloop voor veevoer.

Bron: IFOAM EU & RTBF

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.