La vie est belle uit Oostkamp wint eerste BioVLAM-award

27.09.2021
Biovlam1C
Foto's: © VLAM allesoverbio.be

Op zaterdag 25 september reikte Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits de eerste BioVLAM uit aan La vie est belle uit Oostkamp. Deze nieuwe award is een initiatief van de biosector in samenwerking met VLAM en zet gepassioneerde bio-ondernemers met oog voor innovatie en duurzaamheid in de kijker.


In februari lanceerde VLAM in samenwerking met de biosector een oproep naar al wie biogecertificeerd is in Vlaanderen om zich in te schrijven voor de bioVLAM. De nieuwe award wil gepassioneerde ondernemers die een pioniersrol in de biosector opnemen in de kijker plaatsen. Er kwamen 15 inschrijvingen binnen van zeer uiteenlopende bedrijven, stuk voor stuk echte ambassadeurs voor hun collega-bedrijven. De dossiers waren van zeer hoog niveau en dragen allemaal bij tot de groeiende biosector. Innovatief en duurzaam ondernemen en de passie voor bio werden in elk dossier ruimschoots onderstreept. 

De vakjury, voorgezeten door Ignace De Roo, voorzitter van de Sectorgroep Bio bij VLAM, had de taak om hieruit vijf genomineerden te selecteren. Na een jurybezoek ter plaatse, werd de winnaar aangeduid op basis van de criteria passie voor bio, innovatie en duurzaamheid.

Hilde Crevits, Vlaams minister van Landbouw en Voeding: "Passie, inzet en engagement voor de sector zijn de uitgangspunten voor deze award."

Pionier in vegetarische maaltijden

La vie est belle wint de allereerste BioVLAM voor innovatie in eiwitrijke, vegetarische maaltijden. Het bedrijf uit Oostkamp lanceert een nieuw product. Het gaat om een handige kant-en-klare mix waarmee je thuis zelf vegetarische burgers of falafel of balletjes kunt maken. Het is een biologisch eiwitrijk ingrediënt dat je als consument op je eigen manier kan gebruiken. Hartig, zoet, in een burger of in een pastasaus. De consument kan er zijn eigen toets aan geven door nog ingrediënten toe te voegen, te kruiden naar eigen smaak, en zelfs de vorm geven die hij wil. Creatief in de keuken dus, je kan er alle kanten mee uit. Het is een product om een voedzame én lekkere maaltijd te maken.

Deraeve reageerde met veel voldoening: “Ik ben bijzonder trots op de jonge generatie die dit product heeft ontwikkeld helemaal in de geest van wat wij ooit startten. Zo wordt het een verhaal over de generaties heen, en dat is heel mooi. Ook de bioboer die de grondstoffen levert, maakt deel uit van het verhaal. De BioVLAM gaat over passie en over je authentieke zelf. Ons nieuwe product is erg lekker en heel toegankelijk en we hopen dat het veel mensen de weg zal wijzen naar bio.”

La vie est belle heeft een sterke relatie met biologische landbouwers, het bedrijf werkt samen met lokale partners en vertrekt in zijn werking steeds vanuit de biofilosofie. Het is een positief verhaal voor de hele sector; zijn productinnovatie maakt bio toegankelijk voor iedereen. Ze maken hun overtuiging voor bio ook kenbaar met het Belgisch Biogarantielabel. 

Het verhaal van La vie est belle is bovendien authentiek. Er werken verschillende generaties samen in het bedrijf, ze werken samen met een maatwerkbedrijf en er wordt een duurzaam personeelsbeleid gevoerd waar mensen centraal staan.

Bio verder laten groeien

Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits is enthousiast over het initiatief en de winnaar: “Met de allereerste BioVLAM plaatsen we innovatie en duurzaamheid in de kijker. De genomineerden bepalen mee de toekomstgerichte voedselproductie in Vlaanderen. Passie voor bio, inzet en engagement voor de sector zijn de uitgangspunten voor deze award. Deze wedstrijd bekroont de inspanningen van vijf innovatieve biospelers en inspireert hopelijk ook collega’s om bio verder te laten groeien in Vlaanderen. Voor alle schakels in de keten liggen er zeker en vast nog groeikansen in bio.”

De winnaar van de BioVLAM wordt gedurende één jaar de ambassadeur voor de biosector van VLAM. Over de andere genomineerden (Abinda, veilinghuis BelOrta, bioboer Mark Van Hove en Vitale Rassen vzw) kon je al lezen in het vorige artikel.

Biovlam2B
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.