Laat onze varkens en kippen niet stikken

28.10.2021
Rs18590 Kvl 20181109 385 Lpr
Foto: Kobe Van Looveren
In categorie

BioForum vreest dat de Vlaamse stikstofaanpak de doodsteek wordt voor de biologische varkens- en pluimveehouderij. De oplossing die de Vlaamse overheid voorstelt, dure ammoniakemissie-arme stallen, zijn bij voorbaat zinloos omdat de biologische regels erop hameren dat dieren naar buiten moeten kunnen. En dat terwijl de biologische landbouw niet de schuldige is. Daarom schreef BioForum-directeur Lieve Vercauteren dit opiniestuk in de Standaard.


Er ligt een nieuw scenario op tafel ligt om de Vlaamse stikstofproblematiek aan te pakken. Boeren met varkens en pluimvee zouden ­tegen 2030 hun stikstofuitstoot met 60 procent moeten terugbrengen, tenzij de dieren in dure ammoniakemissie-arme stallen (AEA) zitten. Deze emissiereductie komt boven op een eerder vastgelegde reductie van 10 procent in het Luchtbeleidsplan.

Minder dieren

In het opiniestuk dat je vandaag in de Standaard kan lezen, legt Lieve Vercauteren uit waarom ammoniakemissie-arme stallen haast onmogelijk zijn in de biologische landbouw: "Allereerst werkt zo’n luchtwasser alleen maar optimaal als je de stallen hermetisch dichthoudt. Omdat de biologische regels zeggen dat dieren naar buiten moeten kunnen en de stal dus openingen moet bevatten, is die investering bij voorbaat zinloos. De overheid lijkt niet te beseffen dat een investering in AEA-stallen alleen rendabel kan zijn als een landbouwer méér dieren houdt. 

Daarnaast hamert de biowet­geving erop om dieren genoeg ruimte te geven in de stal, terwijl men in AEA-stallen de beschikbare oppervlakte per dier zo beperkt mogelijk wil houden. Was dierenwelzijn geen prioriteit voor deze Vlaamse regering?"

Samenhang zoek

Biologische landbouw is niet het probleem, maar bioboeren zullen er wel de grootste slachtoffers van zijn. Nochtans kan bio vanuit zijn systeembenadering een belangrijke partner zijn in het tegengaan van klimaatverandering, water- en bodemverontreiniging, verlies van biodiversiteit en landschap … Dat betekent geen nuluitstoot – dieren stoten nu eenmaal stikstof uit – maar houdt wel rekening met de impact op milieu en omgeving.

Het volledige opiniestuk kan je gratis lezen in De Standaard (vooraf registreren met je e-mailadres is wel noodzakelijk.)

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.