Meer dan 130 organisaties vragen een ander landbouwbeleid

06.03.2017
Schermafbeelding 2017 03 06 Om 09 45 02

Europa begint na te denken over hoe het landbouwbeleid er na 2020 moet uitzien. Vandaag komen de Europese landbouwministers samen om hierover te praten. Ondertussen vragen meer dan 130 Europese natuur- en milieuorganisaties aandacht voor hun visie op een betere landbouw in de online campagne ‘Living Land’.


De gezamenlijke organisaties van de campagne Living Land willen dat Europa ervoor zorgt dat de land- en tuinbouw ecologisch verantwoord gaat ondernemen. Op dit moment is de landbouw een belangrijke veroorzaker van natuurverlies en milieudruk, maar is volgens de organisaties is het ook onderdeel van de oplossing.

De landbouw heeft de diensten die de natuur levert bovendien hard nodig om ook in de toekomst voldoende voedsel te kunnen produceren.

Landbouw en natuur zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden: landbouwproductie is in veel gebieden een belangrijk onderdeel van het ecosysteem en vormt samen met natuur de karakteristieke landschappen waar boer en natuur van afhankelijk zijn.

Doe mee!

Meedoen met deze campagne kan! Vraag de Europese ministers van landbouw en Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege en federaal minister van Landbouw Willy Borsus vandaag via social media om te kiezen voor een betere landbouw: duurzaam, veilig, gezond en binnen de grenzen van onze natuur en milieu. Gebruik daarvoor een van de volgende hashtags: #livingland #FutureofCAP #goodfoodgoodfarming.

Je vindt het volledige statement van 'Living Land' hier.

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.