Minister Crevits legt geen streefcijfer vast voor bio

17.12.2020
202012 Streefcijfer Bio Green Valley
Foto: Green Valley, Kobe Van Looveren

De Green Deal streeft naar 25 procent biologische landbouw in Europa tegen 2030. Vlaams Parlementslid Arnout Coel (N-VA) vroeg aan Landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) of Vlaanderen ook een streefcijfer voor bio zal vastleggen. Het antwoord luidt ‘nee’, maar er wordt wel stevig geïnvesteerd in de sector.


Op dit moment bedraagt het aandeel van het Vlaamse bio-areaal amper 1,4 procent. De cijfers tonen wel een stijgende trend. Het aantal bioboeren is het laatste jaar met 9 procent gestegen en het areaal met 10 procent. “Maar als we dat vergelijken met andere regio’s, zoals Wallonië, hinken we stevig achterop”, stelde Arnout Coel (N-VA) in de plenaire zitting van het Vlaams parlement. Hij vraagt zich af of het niet opportuun is om ook in Vlaanderen een streefcijfer naar voren te schuiven.

Minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) benadrukte dat het zeker de bedoeling is om te groeien in de biolandbouw. “Een hard cijfer plak ik er niet op. Maar ik engageer me wel om de miljoenen die we investeren, goed te besteden zodat we een stijging in zowel vraag als aanbod krijgen. Daar is de sector zelf ook vragende partij voor.” Crevits voegde daaraan toe dat ze ook meer promotie wil voeren voor lokaal voedsel. Ze beseft dat dat niet helemaal hetzelfde is als bio, maar gelooft dat ook bio zal groeien door die promotie rond lokale voeding.

Mieke Schauvliege (Groen) vroeg vervolgens aan Minister Crevits of zij het plan had om het Strategisch Plan bio voort zetten. Het huidige plan loopt immers af in 2022. Crevits: “Uiteraard wil ik dat strategisch plan voortzetten, geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt om dat niet te doen. Ik zal zeker contact met de sector opnemen. Ik vind dat de biosector alle steun verdient.”

Meer bio in overheidsopdrachten

BioForum, sectororganisatie van de Vlaamse biologische landbouw- en voedingssector, is blij om te horen dat de minister voor groei pleit. Directeur Lieve Vercauteren: “wij hoeven niet zo nodig een streefcijfer, we willen vooral veel ambitie als het over bio gaat. We zijn daarom blij om te horen dat de minister ook na 2022 het Strategisch plan bio wil voortzetten. Voor ons moet dat nieuwe plan ook meer inzetten op een stijging van de vraag naar bio. Dat kan bijvoorbeeld door meer bio te voorzien bij overheidsopdrachten.”

BioForum maakt een kleine kanttekening over die promotie van lokaal voedsel. Vercauteren: “We zijn uiteraard voorstander, maar hopen wel dat er daarnaast ook verder ingezet zal worden op de promotie van bio, waarbij vooral de sterktes van biologische voeding verder in de verf gezet worden.”

De volledige parlementaire vraag en het antwoord van Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits vind je hier.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.