Minister Meryame Kitir bezoekt bioboerderij: "Agro-ecologie gaat de toekomst bepalen"
Federaal minister voor Ontwikkelingssamenwerking, Meryame Kitir, gelooft dat agro-ecologie de toekomst gaat bepalen. Dat heeft de minister gezegd tijdens een bezoek aan biologische boerderij BoerenCompagnie in Leuven. "Agro-ecologie maakt de boer autonomer, minder afhankelijk van de export. Kortom: zelfredzaam. Deze vorm van landbouw zal essentieel worden in de strijd tegen honger én klimaatverandering," klinkt het na afloop.
De Coalitie tegen de Honger heeft Minister van ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit) uitgenodigd om te praten over de voordelen van agro-ecologie om duurzame voedselsystemen te bouwen, hier, maar ook in landen in het Zuiden. De ontmoeting ging door bij CSA-bioboerderij BoerEnCompagnie in Leuven.
"We zijn niet heel groot, maar wel heel divers", zegt boer Tom Troonbeeckx. "We telen 60 à 70 groenten, en hebben in totaal 45 hectare land. We hebben gras- en graanlanden, ongeveer 15 koeien en varkens. Op dit moment zijn er 370 mensen lid van onze CSA-boerderij. Zij komen hun groenten en fruit zelf plukken wanneer ze willen en naargelang hun behoeften."
De rondleiding heeft blijkbaar indruk gemaakt. "Agro-ecologie maakt de boer autonomer, minder afhankelijk van de export. Kortom: zelfredzaam. Deze vorm van landbouw zal essentieel worden in de strijd tegen honger én klimaatverandering," klinkt het na afloop op de twitter-pagina van de minister.
Zelfredzaam
"Agro-ecologie is een benadering die erg goed past bij de lokale situatie van boeren in het Zuiden. Die boeren hebben vaak weinig externe middelen, maar heel veel kennis", zegt Suzy Serneels, beleidsmedewerker bij Broederlijk Delen, één van de ngo's van de Coalitie. "Wij willen dat de boeren met hun eigen kennis en middelen een degelijk loon kunnen verwerven, op een zo autonoom mogelijke manier. Tegelijkertijd willen we ervoor zorgen dat ze een diversiteit aan gewassen kunnen telen, zodat hun eigen voedselzekerheid wordt gegarandeerd." Daarom pleiten ze ervoor dat agro-ecologie centraal moet staan in de Belgische ontwikkelingssamenwerking.
De Coalitie krijgt alvast steun van federaal minister Kitir. "Het is een zeer duurzame vorm van aan landbouw doen", zegt Kitir. "Het voordeel is dat je de landbouwer autonoom maakt en hem de middelen geeft om zijn bedrijf verder uit te bouwen met alles wat in de buurt voorhanden is. Dat is belangrijk om mensen zelfredzaam te maken. Ook in ontwikkelingslanden, waar de weersomstandigheden soms extreem zijn, is het van belang de boeren meer weerbaar te maken. Ik zal op internationale fora de stem van de agro-ecologie mee ondersteunen."
Bron: Belga