Minister Meryame Kitir bezoekt bioboerderij: "Agro-ecologie gaat de toekomst bepalen"

04.06.2021
20210604 Minister Kitir Bezoek Boerencompagnie

Federaal minister voor Ontwikkelingssamenwerking, Meryame Kitir, gelooft dat agro-ecologie de toekomst gaat bepalen. Dat heeft de minister gezegd tijdens een bezoek aan biologische boerderij BoerenCompagnie in Leuven. "Agro-ecologie maakt de boer autonomer, minder afhankelijk van de export. Kortom: zelfredzaam. Deze vorm van landbouw zal essentieel worden in de strijd tegen honger én klimaatverandering," klinkt het na afloop.


De Coalitie tegen de Honger heeft Minister van ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit) uitgenodigd om te praten over de voordelen van agro-ecologie om duurzame voedselsystemen te bouwen, hier, maar ook in landen in het Zuiden. De ontmoeting ging door bij CSA-bioboerderij BoerEnCompagnie in Leuven.

"We zijn niet heel groot, maar wel heel divers", zegt boer Tom Troonbeeckx. "We telen 60 à 70 groenten, en hebben in totaal 45 hectare land. We hebben gras- en graanlanden, ongeveer 15 koeien en varkens. Op dit moment zijn er 370 mensen lid van onze CSA-boerderij. Zij komen hun groenten en fruit zelf plukken wanneer ze willen en naargelang hun behoeften."

De rondleiding heeft blijkbaar indruk gemaakt.  "Agro-ecologie maakt de boer autonomer, minder afhankelijk van de export. Kortom: zelfredzaam. Deze vorm van landbouw zal essentieel worden in de strijd tegen honger én klimaatverandering," klinkt het na afloop op de twitter-pagina van de minister.

Zelfredzaam

"Agro-ecologie is een benadering die erg goed past bij de lokale situatie van boeren in het Zuiden. Die boeren hebben vaak weinig externe middelen, maar heel veel kennis", zegt Suzy Serneels, beleidsmedewerker bij Broederlijk Delen, één van de ngo's van de Coalitie. "Wij willen dat de boeren met hun eigen kennis en middelen een degelijk loon kunnen verwerven, op een zo autonoom mogelijke manier. Tegelijkertijd willen we ervoor zorgen dat ze een diversiteit aan gewassen kunnen telen, zodat hun eigen voedselzekerheid wordt gegarandeerd." Daarom pleiten ze ervoor dat  agro-ecologie centraal moet staan in de Belgische ontwikkelingssamenwerking.

De Coalitie krijgt alvast steun van federaal minister Kitir. "Het is een zeer duurzame vorm van aan landbouw doen", zegt Kitir. "Het voordeel is dat je de landbouwer autonoom maakt en hem de middelen geeft om zijn bedrijf verder uit te bouwen met alles wat in de buurt voorhanden is. Dat is belangrijk om mensen zelfredzaam te maken. Ook in ontwikkelingslanden, waar de weersomstandigheden soms extreem zijn, is het van belang de boeren meer weerbaar te maken. Ik zal op internationale fora de stem van de agro-ecologie mee ondersteunen."

Bron: Belga

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.