Mobiel slachten is een zege voor de biosector

20.06.2019
2019 06 2019 Raf Francken Fdheel
Foto: Raf Francken, François De Heel voor BioForum

Als alles goed gaat, rijden er in 2020 'mobiele slachthuisjes' rond die ter plaatse, op de boerderij zelf, slachten. "Voor biologische veehouders die hun vlees rechtstreeks aan hun klanten verkopen is dat een hele vooruitgang", aldus Paul Verbeke van BioForum in de krant Gazet van Antwerpen.


Door het sluiten van verschillende kleine slachthuizen moeten dieren op de laatste dag van hun leven over grotere afstanden vervoerd worden. Er verdwenen de laatste jaren steeds meer slachthuizen. Diegene die overblijven, worden groter en groter, waardoor kleine biologische veehouders vaak niet de gevraagde minimumhoeveelheid kunnen leveren. Op deze problemen probeert BioForum Vlaanderen, de sectororganisatie voor bio, op vraag van de biosector al sinds 2017 een oplossing te vinden. Zij coördineren een onderzoeksproject in samenwerking met Odisee Hogeschool in Sint-Niklaas en het Waalse Nature et Progrès, dat een mobiel slachthuis in Vlaanderen probeert op te starten.


"Boeren die in korte keten werken en rechtstreeks aan de consument verkopen, hebben er alle baat bij dat de slachting op hun erf gebeurt," zegt Paul Verbeke van BioForum.

Zege voor bioboeren

“We kregen vooral de vraag van biologische veehouders of er een manier gevonden kan worden om hun dieren niet in een slachthuis, maar vlak bij hen op de boerderij te slachten," vertelt Paul Verbeke van BioForum in Gazet Van Antwerpen (volledig artikel voor abonnees). Hij legt uit dat behalve de meerwaarde op vlak van dierenwelzijn ook de vleeskwaliteit er mee gebaat zou zijn. Wanneer dieren stress hebben, komen immers hormonen vrij die de vleeskwaliteit negatief beïnvloeden. "Boeren die in korte keten werken en rechtstreeks aan de consument verkopen, hebben er alle baat bij dat de slachting op hun erf gebeurt”, aldus Verbeke. 

Varkenshouder Raf Francken van de Groene Boerderij uit Wuustwezel, verkoopt zijn biologisch varkensvlees rechtstreeks aan de klant. Hij werkt uitsluitend met traag groeiende varkensrassen die langer leven, want in bio ben je meer met smaak bezig. Hij vertelt aan de krant: “Dit zou voornamelijk een zege zijn voor onze biosector, veeboeren die honderden varkens per week transporteren, zullen daar minder belang aan hechten.”

Operationeel in het buitenland

Ook de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn ziet volgens hun jongste advies wel wat in mobiel slachten. Zij schrijven dat zulke installaties in landen als Duitsland, Italië en Nederland reeds functioneren op privé- en overheidsinitiatief en wil nu dat ook de Vlaamse overheid ze actief stimuleert. Het zijn grote vrachtwagens met alles erop en eraan: verdoofsystemen, versnijdingsmachines, koeling, tanks voor proper en vuil water,... 

Iedereen vegetariër?

Uit een onderzoek van het Vlaams Centrum voor Agro -& Visserijmarketing bij 5.000 Belgische gezinnen blijkt dat 84% vindt dat vlees deel uitmaakt van onze eetcultuur. Het aantal slachtingen in ons land bevestigt dat. In 2018 werden er 317,2 miljoen dieren voor vleesconsumptie geslacht. Het pluimvee spant de kroon met 305 miljoen slachtingen in 2018, tegenover 289 miljoen slachtingen in 2009. Meer cijfers.

Bron: Vilt.be en Gazet Van Antwerpen

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.