Moeten we stoppen met duurzame landbouw door de oorlog in Oekraïne?

Europa zet de plannen om het pesticidengebruik in de landbouw te halveren in de ijskast onder druk van de agrochemische lobby. "Laat de pesticide-, kunstmest- en veevoerlobby niet onze toekomst bepalen", betoogt Eosta-directeur Volkert Engelsman in de Nederlandse krant Trouw. "Onze afhankelijkheid van veevoer en kunstmest, dat zijn twee zaken waar biologische landbouw ons juist van kan losmaken."
De Europese agrochemische lobby gebruikt de oorlog in de Oekraïne om de strategische plannen om Europa verder te verduurzamen, de Green Deal en de Farm-to-Fork-strategie te torpederen. Vorige week hebben ze hun eerste succes behaald: de Europese Commissie heeft zijn plannen om het pesticidengebruik in de landbouw tegen 2030 te halveren voor onbepaalde tijd uitgesteld.
Volkert Engelsman, directeur van verdeler in biologische groenten Eosta, reageert daarop met een opiniestuk dat gepubliceerd werd in de Nederlandse krant Trouw. "Een veevoer- en kunstmestcrisis is echter geen reden om de bestaansvoorwaarden van onze kinderen in de uitverkoop te gooien", zo stelt Volkert.
Zijn opiniestuk kent veel bijval. Het werd intussen al meer dan 150 keer gedeeld werd op Twitter. "Als er echt meer voedsel moet komen, doe dan iets met de miljoenen hectaren die nu voor biobrandstof en veevoer worden gebruikt, maar blijf van de Green Deal en Farm to Fork af. Integendeel, de huidige crisis laat juist zien hoe hard we die verduurzaming nodig hebben," aldus Engelsman. Lees het opiniestuk hier online.
"Nederland is afhankelijk van veevoer door import van maïs en door kunstmest. Dat zijn twee zaken waar biologische landbouw ons juist van losmaakt."
Voedselzekerheid als smoes
Als smoes gebruikt de agrochemische lobby dat de voedselzekerheid moet worden bewaakt, zeker nu in de graanschuur van Europa, Oekraïne, een oorlog woedt. Maar in Europa dreigt geen voedselcrisis, er dreigt een veevoercrisis. De situatie in de Oekraïne laat helder zien dat voedselschaarste geen gevolg is van een te weinig intensieve productiemethode in de landbouw. Dat tekort is een gevolg van oorlog en verkeerd beleid.
Zo heeft Nederland zich van de Oekraïne afhankelijk gemaakt voor veevoer, door import van mais, en kunstmest. Dat zijn twee zaken waar duurzame en biologische landbouw ons juist van losmaakt. Kunstmest wordt uit aardgas gemaakt en maakt ons dubbel afhankelijk van fossiele brandstof, waar we juist vanaf willen.
Bron: Eosta