Moeten we stoppen met duurzame landbouw door de oorlog in Oekraïne?

31.03.2022
1920 Trouw Witteprint 1

Europa zet de plannen om het pesticidengebruik in de landbouw te halveren in de ijskast onder druk van de agrochemische lobby. "Laat de pesticide-, kunstmest- en veevoerlobby niet onze toekomst bepalen", betoogt Eosta-directeur Volkert Engelsman in de Nederlandse krant Trouw. "Onze afhankelijkheid van veevoer en kunstmest, dat zijn twee zaken waar biologische landbouw ons juist van kan losmaken."


De Europese agrochemische lobby gebruikt de oorlog in de Oekraïne om de strategische plannen om Europa verder te verduurzamen, de Green Deal en de Farm-to-Fork-strategie te torpederen. Vorige week hebben ze hun eerste succes behaald: de Europese Commissie heeft zijn plannen om het pesticidengebruik in de landbouw tegen 2030 te halveren voor onbepaalde tijd uitgesteld. 

Volkert Engelsman, directeur van verdeler in biologische groenten Eosta, reageert daarop met een opiniestuk dat gepubliceerd werd in de Nederlandse krant Trouw. "Een veevoer- en kunstmestcrisis is echter geen reden om de bestaansvoorwaarden van onze kinderen in de uitverkoop te gooien", zo stelt Volkert. 

Zijn opiniestuk kent veel bijval. Het werd intussen al meer dan 150 keer gedeeld werd op Twitter. "Als er echt meer voedsel moet komen, doe dan iets met de miljoenen hectaren die nu voor biobrandstof en veevoer worden gebruikt, maar blijf van de Green Deal en Farm to Fork af. Integendeel, de huidige crisis laat juist zien hoe hard we die verduurzaming nodig hebben," aldus Engelsman. Lees het opiniestuk hier online.

"Nederland is afhankelijk van veevoer door import van maïs en door kunstmest. Dat zijn twee zaken waar biologische landbouw ons juist van losmaakt."

Voedselzekerheid als smoes

Als smoes gebruikt de agrochemische lobby dat de voedselzekerheid moet worden bewaakt, zeker nu in de graanschuur van Europa, Oekraïne, een oorlog woedt. Maar in Europa dreigt geen voedselcrisis, er dreigt een veevoercrisis. De situatie in de Oekraïne laat helder zien dat voedselschaarste geen gevolg is van een te weinig intensieve productiemethode in de landbouw. Dat tekort is een gevolg van oorlog en verkeerd beleid.

Zo heeft Nederland zich van de Oekraïne afhankelijk gemaakt voor veevoer, door import van mais, en kunstmest. Dat zijn twee zaken waar duurzame en biologische landbouw ons juist van losmaakt. Kunstmest wordt uit aardgas gemaakt en maakt ons dubbel afhankelijk van fossiele brandstof, waar we juist vanaf willen.

Bron: Eosta

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.