Natuurlijke wijnen zijn lekkerder
Amerikaanse wijnen op basis van biologische en biodynamische druiventeelt krijgen van professionele wijnkenners gemiddeld een hogere score dan conventionele wijnen. Dat blijkt uit onderzoek aan de UCLA.
De studie van de UCLA (University of California, Los Angeles), die recent verscheen in het Journal of Wine Economics, analyseerde de scores van meer dan 74.000 Californische wijnen in toonaangevende Amerikaanse wijnmagazines zoalsWine Advocate en Wine Enthusiast. Op een gestandaardiseerde score van 100 punten blijken de natuurlijke wijnen gemiddeld 4,1 punten hoger te scoren.
Het effect is veel groter voor rode dan voor witte wijn: 5,6 tegenover 1,3 punten, maar dat heeft mogelijk te maken met het kleinere aantal witte wijnen in de studie.
Bodemleven
"De conclusie is dat biologische landbouw een klein maar significant en positief effect heeft op de wijnkwaliteit", zegt hoofdauteur Magali Delmas, hoogleraar milieu-economie aan de UCLA. "Wijnproducenten zeggen dat het beter is: het zorgt voor een puurdere smaak met meer invloeden van het terroir, omdat je pesticiden vervangt door handenarbeid. Je verzorgt de wijnranken van dichtbij, verbetert de samenstelling van de grond en je brengt er al het leven in terug - de microben, insecten, bijen en wormen die nodig zijn in de landbouw."
Belangrijk is wel dat het onderzoek enkel uitspraak doet over wijnen op basis van biologische landbouw, niet over volledig biologische wijnen. Bij die laatste wijnen is het volledige productieproces biologisch, en mogen bijvoorbeeld geen bewaarmiddelen zoals sulfieten worden toegevoegd. Omdat de volledig biologische wijnen nog erg zeldzaam zijn in de VS, waren er niet voldoende testresultaten voorhanden.
Wat is biologische wijn?
De Europese wetgeving voor bio heeft specifieke regels voor wijn. Gezonde wijndruiven zorgen van meet af aan voor minder ziektekiemen bij het maken van de wijn. Het oogsten verloopt liefst met de hand: bij machinaal oogsten is de kwaliteitsselectie veel minder grondig en dan dringen hulpmiddelen zoals sulfieten, smaak- en bewaarstoffen zich op.
Ook de vinificatie, het proces van sap tot wijn, gebeurt met de grootste zorg, en artificiële toevoegingen zijn slechts minimaal toegelaten. Smaak, geur- of kleurstoffen zijn uit den boze bij biologische wijn. Ga naar meer info.
Sommelier Vincent De Coninck is alvast overtuigd: "Goede biologische wijnen hebben vaak meer aroma’s en het fruit smaakt sappiger. Dit komt doordat de kwaliteit van de druiven hoger is in de biologische teelt. De wijnstokken moeten dieper op zoek naar voeding en daardoor hebben de wijnen een verfrissende mineraliteit".
Waar vind ik biowijn?
Elke supermarkt heeft minstens 1 biowijn in aanbod, vaak meer. Een grotere keuze aan biowijnen zul je vinden in de biowinkels en online in gespecialiseerde webwinkels met biowijn. Vind biopunten in je buurt.
* * *
Bron: Weekend Knack (IPS) en Bio Mijn Natuur