Nederland wil vier keer zoveel ruimte voor biologische boeren

03.01.2023
Lekker Naar De Boer Biologisch
Nederland heeft de ambitie dat in 2030 15% van het landbouwoppervlak voor biologische landbouw gebruikt wordt. Foto: 'Ook wij staan achter biologisch', De mooiste boodschap is bio via Facebook

In lijn met de Europese klimaatdoelen wil landbouwminister Piet Adema met een actieplan de biologische landbouw in Nederland fors uitbreiden. Nu is nog ongeveer vier procent van het landbouwoppervlak in gebruik door biologische boeren. In 2030 moet dat 15 procent zijn. Voor de komende jaren is er daarvoor 26 miljoen euro beschikbaar vanuit een transitiefonds.


Forse ambities

Het kabinet wil dat Nederlandse boeren hun producten nog meer biologisch gaan verbouwen. Biologische landbouw is een vorm van duurzame landbouw die op veel vlakken een positieve impact heeft. De duurzame werkwijze levert bijvoorbeeld minder stikstofuitstoot, meer biodiversiteit, schoner water, gezondere bodems en meer dierenwelzijn op. Dat draagt bij aan de ontwikkeling naar een duurzaam voedselsysteem, maar ook aan de Europese klimaatdoelen.

Om een sterke en snelle groei van de biologische landbouw te realiseren, komt landbouwminister Piet Adema met het zogenaamde ‘Biologische Actieplan’. Die groei zal voornamelijk worden gemaakt in de melkveehouderij en akkerbouw, sectoren met veel oppervlakte. 

Een aantrekkelijke keuze

Het doel is niet alleen om biologische productie flink op te schalen, maar ook om de consumptie ervan te laten toenemen. Biologisch moet voor Nederlanders een aantrekkelijkere keuze worden, met een betere prijs voor zowel consument als boer. Daarom moet de markt zich ontwikkelen. 

Hoe Adema die twee doelen voor elkaar wil krijgen? Samen met de sector, de voedingsindustrie en de ketenpartijen gaat hij onder andere aan de slag met een bewustwordingscampagne voor consumenten, marktontwikkeling, verlenging van het investeringsfonds waarmee boeren gemakkelijker financiering krijgen voor de omschakeling naar biologisch en meer kennis en innovatie.

Lees hier het actieplan biologische landbouw in Nederland: 

Bron: Bionext, de Nederlandse sectororganisatie
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.