New B: coöperatieve, ethische bank vraagt licentie aan

29.01.2019
20190129 New B Bmn 2
Foto: New B
In categorie

NewB, dat een coöperatieve, ethische en duurzame bank wil oprichten, heeft vandaag officieel een banklicentie aangevraagd bij de Nationale Bank om als financiële instelling erkend te worden. Vanaf 2020 openen ze, als hun aanvraag wordt goedgekeurd, een lokale bank die investeert in projecten met echte maatschappelijke meerwaarde. 


Het aftellen is begonnen...

Vandaag is een mijlpaal voor NewB, dat een coöperatieve, ethische en duurzame bank wil oprichten. Na maanden van voorbereiding en overleg met de Nationale Bank van België (NBB) hebben ze een officiële licentieaanvraag als kredietinstelling ingediend bij de autoriteiten. Nu krijgen de toezichthouders 12 maanden de tijd om te beslissen of de coöperatie haar bankactiviteiten mag opstarten. 

NewB wil tegen 2020 bankdiensten kunnen aanbieden. Vandaag treedt de organisatie al op als bemiddelaar voor verzekeringsproducten en verdeelt ze ook een betaalkaart. NewB haalde kapitaal op bij 3 institutionele investeerders, bij meer dan 150 middenveldorganisaties en bij meer dan 50.000 coöperanten. 

BioForum Vlaanderen,de sectororganisatie van de biologische landbouw, en andere organisaties uit het maatschappelijke middenveld maken van deze mijlpaal gebruik om opnieuw hun steun uit te spreken voor deze toekomstige bank. We ondertekenden een oproep aan de burgers om zich ook te engageren en deze toekomstige bank mee waar te maken. Lees hieronder de volledige oproep.

Ontdek ook hoe je ons kan steunen met de duurzame betaalkaart 'Goodpay', want per betaling krijgt BioForum Vlaanderen 5 cent zonder dat het u iets kost. 

Gezocht: coöperanten

Elke geïnteresseerde burger kan na het inleggen van 20 euro coöperant worden. Het opgehaalde kapitaal dient nog niet om de toekomstige bank te financieren. Meld je aan als coöperant.

Je kan daarnaast ook ambassadeur worden en de video delen om dit alternatief mee bekend te maken. 

New B


Bankieren voorgoed veranderen, dat doen we samen met jullie in 2019!

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.