Nieuwe bioboerderij Ferm wil lokale groenten, kruiden en bloemen verdelen

05.01.2018
Ferm Bio Startendbiobedrijf 01 2018
Ferm 

In het voorjaar 2018 starten bioboeren Sander en Veerle met hun boerderij 'Ferm' in Hombeek, op de rand van Mechelen. Ze zullen er kleinschalig en op biologische wijze groenten, kruiden en bloemen telen.


Veerle en Sander vonden elkaar twee jaar geleden op het einde van een opleiding biologische landbouw bij Landwijzer, maar ze deden eerst elk ervaring op met hun eigen projecten. Sander als groenteboer zelfoogsttuin ’t Middenveld, Veerle als bloemen- en kruidenboerin met Juffer op het veld van Puur Natuur in Melsele. 

In de Vennestraat (op de grens met Zemst) kochten ze een akker van anderhalve hectare om daar een nieuw landbouwbedrijf op te richten. Dat perceel werd tot nu toe gangbaar bewerkt en daarom wacht hen eerst een omschakelingsperiode van 2 tot 3 jaar voor zij het officiële biolabel krijgen. Tijdens die periode werken zij volledig volgens de biologische principes, maar hun producten mogen nog niet als biologisch verkocht worden. Die periode is echt nodig, omdat de bodem de kans moet krijgen om zich te herstellen.

Bijzondere teelten

Op Ferm zal Veerle zich verder specialiseren in de teelt van bloemen en kruiden. De kruiden zullen deel uitmaken van de pakketten, aangeboden worden op de markt en aan horeca. De bloemen zal je kunnen kopen op de markt, en ze zullen ook worden aangeboden in  bloemenwinkels. Eetbare bloemen zijn ook interessant voor de horeca. 

Ze gelooft er sterk in dat ze met bloemen een groot verschil kan maken. Omdat de bloemen niet voor consumptie dienen en omdat ze vaak in andere werelddelen worden gekweekt, is  het gebruik van giftige pesticiden en fungiciden bij de teelt weinig gereguleerd. "Lokale biologische bloemen behouden hun natuurlijke schoonheid. Bovendien zijn veel bloemen eetbaar en kan je ze gebruiken om gerechten te decoreren of om thee te zetten. Dat kan allemaal met biologische bloemen," zo vertelt Veerle. 

Sander heeft naast de dagdagelijkse groenten een voorliefde voor speciale, exotische of verfijnde groenten. Het is zijn missie om een rijkelijk aanbod van groenten te presenteren, hij legt zich toe op speciale gewassen als landkers, lepelblad, babybloemkool en lampionbessen. De groenten zullen verdeeld worden via pakketten en op verschillende markten. 

"Lokale biologische bloemen behouden hun natuurlijke schoonheid. Bovendien zijn veel bloemen eetbaar en kan je ze gebruiken om gerechten te decoreren of om thee te zetten. Dat kan allemaal met biologische bloemen."

Lokaal verdeeld

Ferm wil niet afhankelijk zijn van subsidies en zal daarom zelf de verkoop van hun producten op zich nemen. Door lokaal te verkopen willen ze het contact tussen boer en consument stimuleren, tussen voedsel en de oorsprong ervan. Hierdoor blijft het aantal kilometers die de groenten, kruiden en bloemen afleggen beperkt en zijn ze nog kraakvers bij levering.

RTV ging langs op 't veld voor een korte reportage. Die kan je hier bekijken: 

RTV - reportage

Oproep: crowdfunding

De financiering voor hun project is nog niet rond. Door middel van een winwinlening en een crowdfundingsactie hopen ze aan geld te geraken voor de aankoop van onder meer een tractor, werktuigen en serres. “Omdat we liever geen geld lenen bij grote banken, die vaak investeren in kernwapens, controversiële mijnoperaties en chemische pesticiden”, verklaren ze. Bedoeling is de eerste bloemen in april te oogsten. De groenten volgen een maand later. “Het is zeker geen gemakkelijke weg, wel een passie en droom”, besluiten ze.

Bron: website Ferm, Het Laatste Nieuws, RTV. 


Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.