Nigeriaanse boerin doet haar gemeenschap omschakelen naar biolandbouw

10.02.2022
Nigeriaanse Boerin
Foto: Abimbola Sakirat Majolagbe werkt veel samen met lokale Nigeriaanse boeren en ze geeft voorlichting over een gezonde bodem, de rol van vrouwen in de landbouw… © Organic without borders

Abimbola Sakirat Majolagbe werkt veel samen met lokale Nigeriaanse boeren en ze geeft voorlichting over een gezonde bodem, de rol van vrouwen in de landbouw… In haar eigen gemeenschap moedigt ze mensen aan om beter te eten door biologisch te telen.


Haar verhaal

Biologische en herstellende landbouw vertrekt voor Abimbola niet vanuit winst gedreven motieven, maar vanuit een bekommernis om de gezondheid van mens en omgeving: “Veel klachten waar mensen uit mijn omgeving mee te kampen hebben worden veroorzaakt door povere voedingsgewoontes. Ik denk dat we zaken ten goede kunnen veranderen door gezonde gewassen te telen, zonder het overmatig gebruik van kunstmest en pesticiden.”

Abimbola heeft zelf de verantwoordelijkheid en het initiatief genomen om boeren aan te moedigen om biologisch te telen en de aarde waarop ze werken gezond te houden. In deze video vertelt ze over haar eigen ervaringen.

Het interview

Je bent enorm actief om biologisch te promoten in West-Afrika, Abimbola. Hoe begon je daar eigenlijk aan?

“Ik kwam uit een omgeving waar men een conventioneel systeem van oogsten toepaste. Ik wist dat hun methodes onethisch waren aangezien ze schadelijke stoffen gebruikte, ik besloot toen om mijn manier van werken te veranderen. Dit omvatte de principes van duurzame landbouwpraktijken in de biologische landbouw over te nemen en leren."

“Het woord ‘biologisch’ werd in de regio voor een lange tijd misbruikt om klanten te lokken. Ik probeer zo veel mogelijk boeren te laten omschakelen naar bio. Er bestaan procedures en een stappenplan dat je moet volgen, als je daarin slaagt krijg je een certificaat dat bewijst dat je werkelijk aan biologische landbouw doet. Bio betekent wel wat extra werk maar hiermee moedig je de biodiversiteit aan en verzeker je een gezonde bodem.”

Klopt het dat je vaak samenwerkt met andere boeren? 

“Ook al ben ik een stedelijke boerin, ik werk graag samen met andere boeren, tuiniers, studenten… Ik geef voorlichting over vruchtwisseling voor een gezonde bodem, over eigen verwerking, veeteelt of de rol van vrouwen in de landbouw. Wat ik hen wil bijbrengen komt hierop neer: keer terug naar de natuur.” Vanuit mijn voor duurzame landbouw heb ik mijn eigen project opgestart: Agric Reloaded viert boeren die gezonde, zelf geteelde maaltijden op tafel brengt. Dit project vertelt de verhalen van Afrikaanse bioboeren die hard werken aan verandering.”

Welke rol heeft de internationale biobeweging voor jou gespeeld?

IFOAM – Organics International heeft als doel biologische landbouw te promoten als een instrument om armoede te verminderen en een gezonde levensstandaard te verhogen. Ze helpen boeren bij het overnemen van ecologisch, sociaal en economisch verantwoorde landbouwsystemen om op weg te gaan naar duurzaamheid. Dit ondersteunt de gezondheid van het land op de lange termijn en stelt de boeren in staat om burgers van voedsel te voorzien zonder gebruik te maken van kunstmest en herbiciden. De biologische principes van gezondheid, eerlijkheid, zorg en ecologie, worden door veel bioboeren in verschillende landen ondersteunt."

Wie zijn volgens jou de belangrijkste spelers om de bio-beweging te doen groeien?

“Burgers en beleidsmakers zijn de belangrijkste spelers in de bio-beweging. We moeten hen bewustmaken van het belang van een gezonde levenstijl en een veerkrachtige economie. Beleidsmakers kunnen biologische boeren ook ondersteunen zodat we onze toekomst veilig stellen.”

Bron: Dit artikel is een vertaling van de blog Organic without boundaries.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.