Onderzoek bestudeert alternatieve granen in Vlaamse landbouw

22.02.2016
Quinoa 743045 1280 © Quinoa - Corey Ryan Hanson/ Pixabay

Aan de Hogeschool Gent onderzoekt het multidisciplinair onderzoeksproject Altergrain welke mogelijkheden er in Vlaanderen zijn voor alternatieve granen en pseudogranen.


95 procent van het wereldwijde voedselaanbod komt van maar 10 plantensoorten, waaronder tarwe, rijst en maïs. Die ondervinden echter de nadelen van een doorgedreven selectie: ze bevatten minder waardevolle nutritionele componenten en een sterke verhoging van bestanddelen als gluten. Willen we voedselzekerheid, dan is er een hogere gewasdiversiteit nodig. Enerzijds zorgt dat voor meer veerkracht tegen plagen, extreem weer en klimaatsverandering. Anderzijds kan het ook zorgen voor meer variatie in ons eten, wat goed zou zijn voor onze gezondheid.

95 procent komt van 10 soorten, waaronder tarwe, rijst en maïs

Oude en bij ons minder gekende gewassen winnen terug aan populariteit. Denk aan alternatieve granen zoals teff, eenkoorn, emmertarwe en khorasan. Ook de zogenaamde pseudogranen zijn populair: boekweit, quinoa en amarant. Deze laatste lijken op een graan en kan je ook zo gebruiken, maar het is geen graan. De consument wil meer variatie en een steeds grotere groep wil glutenvrije granen. Deze granen zijn ook ecologisch, want ze stimuleren teeltrotatie. Ze dragen bij tot minder onkruid en ziektes, en meer bodemvruchtbaarheid. Ze staan vaak ook bekend als low input-gewassen, waardoor bij gangbare teeltmethode minder of geen chemische pesticiden en kunstmest nodig zijn.

Alternatieven zijn teff, eenkoorn, emmertarwe en khorasan. Ook zijn er boekweit, quinoa en amarant


Bron: Meer diversiteit in landbouw en voeding: opportuniteiten voor alternatieve granen en pseudogranen in Vlaanderen, HoGent, dr. Willem De Keyzer

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.