​Pesticiden bedreigen niet alleen bijen

18.01.2017

Uit een rapport van Greenpeace blijkt dat pesticides uit de groep neonicotinoïden, die sinds 1985 algemeen gebruikt worden in de landbouw, niet alleen schadelijk zijn voor bijen maar ook voor andere insecten zoals hommels, vlinders, etc. Greenpeace pleit voor een complete ban van al deze pesticiden.


Uit de studie die Greenpeace heeft laten uitvoeren door wetenschappers van de universiteit van Sussex blijkt dat, ondanks een gedeeltelijk Europees verbod op vier pesticiden van de groep der neonicotinoïden, deze nog steeds de bijenpopulatie aantasten en ook een impact hebben op heel wat andere insecten zoals hommels of vlinders.

Pesticiden tasten zenuwstelsel insecten aan

De pesticiden blijken het centrale zenuwstelsel van insecten aan te tasten, waardoor ze hun oriëntatievermogen verliezen en niet meer kunnen overleven, wat dan weer gevolgen heeft voor de voedselketen.

Volgens Muriel De Pauw van Greenpeace verspreidt deze generatie pesticiden zich in de planten die ermee worden bespoten en blijft ze aanwezig in alle onderdelen van de plant, ook in het blad en het stuifmeel, de voedingsstoffen van de insecten.

Gedeeltelijk verbod onvoldoende

"Europa heeft sinds 1993 een gedeeltelijk Europees verbod ingevoerd," legt De Pauw uit. "Zo mogen fruitbomen in bloei niet met deze pesticiden bespoten worden omdat honingbijen dan de bloemen bestuiven. Na de bloei mogen deze pesticiden wel gespoten worden. Ze mogen ook gebruikt worden bij zaadcoating. Dit is een techniek waarbij zaden voor het zaaien eerst omhuld worden met een laagje pesticide. Die verspreidt zich vervolgens in de plant terwijl die groeit”.

“Neonicotinoïden dringen ook door op de beplanting rondom. Deze stoffen zijn moeilijk af te breken en komen daarna terecht in de bodem en in onze waterlopen. Een gedeeltelijk verbod is ontoereikend, zoals de studie aantoont. Wij vragen een compleet verbod op de vier betrokken stoffen," benadrukt De Pauw.

Greenpeace Internationaal voert in heel de EU campagne tegen deze pesticiden. In België is de campagne vooral gericht tegen één specifieke pesticide die hier veel wordt gebruikt: glyfosaat. Dit is een pesticide die zowel in de landbouwsector als door particulieren gebruikt wordt.

Glyfosaat is kankerverwekkend

“We hebben in België een campagne gestart voor een volledig verbod op glyfosaat, in eerste instantie voor het gebruik door particulieren. Het is een pesticide die niet alleen hier maar in heel de wereld veel gebruikt wordt. Het zit in producten als Repsol en Roundup (van Monsanto). Het is een product dat alles verdelgt waarop men het spuit. Er is een studie uit 2015 van het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek die glyfosaat classificeert als kankerverwekkend” zegt De Pauw.

“We hebben momenteel een mediacampagne lopen gericht tegen grootwarenhuisketen Brico. We vragen hen om het product uit de rekken te halen. Daarnaast zijn er ook radiospotjes en advertenties die lopen naast kleine acties.”

En ja, het kan anders meent De Pauw: ”We pleiten voor de promotie van een ecologisch landbouwbeleid waarbij afgestapt wordt van het gebruik van alle soorten pesticiden.”

Bron: De Wereld Morgen - Auteur: Keltoum Belorf

N.B. Ook Knack Weekend schreef recent over dit onderwerp: lees meer.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.