Kristof Moyaert: "Ik wil een voortrekker zijn op vlak van biodiversiteit"

09.07.2020
20020709 Kristof Moyaert Hoofdbeeld
Foto Kristof: "Astrid Agemans voor BioForum"
In categorie

In de Westhoek, op nog geen 200 meter van de Franse grens, teelt Kristof Moyaert groenten als prei en boerenkool, zoete aardappel en biologische kruiden. Rondom zijn akkers vind je broedplaatsen voor insecten, nestkastjes, bijenkasten... Maar zijn carrière als bioboer heeft hij te danken aan de fiets.


Kristof: “Ik ben een amateur- wielrenner en tijdens mijn vele trainingen reed ik regelmatig voorbij de bijzondere velden met bieslook en pompoen van teler Hugo Claes. Hugo is een echte pionier op vlak van bio. Via-via leerde ik hem kennen. Door zijn visie op landbouw begon het bij mij ook te kriebelen om te gaan boeren. Door mijn schoonbroer, die ook biologisch teelt, stond ik al open voor bio. Ik ben een boerenzoon en had wel een landbouwopleiding gevolgd, maar op dat moment werkte ik in de voedingsindustrie."

 Kristof: "De droogte in onze regio is een groot probleem. Welke teelten zullen op termijn nog kunnen?"
20020709 Kristof Moyaert Sfeerbeeld1

Durven innoveren

Kristof begon freelance te helpen bij Hugo en huurde in 2013 een aantal hectare als zelfstandig in bijberoep. Zo rolde hij het bedrijf in tot een volledige overname in 2018. Op zo'n 12 hectare teelt Kristof tegenwoordig groenten voor de industrie (prei, boerenkool, zoete aardappel) en biologische kruiden (basilicum, bieslook, waterkers, enzovoort). 

Wat Kristof leerde van Hugo? Durven innoveren. “Hugo deed altijd dingen die een ander niet deed. Als iemand zei dat basilicum telen in volle grond niet ging, dan bewees hij het tegendeel. Zo probeer ik het ook te doen. Ik teel bijvoorbeeld zoete aardappel en yakon. Het duurt toch zo’n 5 jaar voor je zo’n nieuwe teelt helemaal in de vingers hebt.”

“Rondom mijn akkers vind je broedplaatsen voor insecten, nestkastjes, bijenkasten... ik vind dat landbouw op het vlak van biodiversiteit een voortrekkersrol heeft.”

Boer met een natuurplan

Kristof: “Kruidenteelt is erg uitdagend op het vlak van onkruidbestrijding, en het vraagt bovendien erg veel water. De droogte in onze regio is dus een groot probleem. Ik heb het geluk om twee grote vijvers te hebben en beken in de buurt, maar toch is het maar de vraag welke teelten op termijn nog kunnen. Dat speelt hier bij heel veel boeren. Ze gaan op zoek naar andere mogelijkheden. De wijnbouw is met bijna 50 ha in deze regio uitgegroeid tot een volwaardige landbouwtak.”

Biologische landbouw is voor Kristof niet slechts een keuze, maar een echte visie: "Naast het Europees biolabel behaalde ik voor een deel van mijn kruiden ook het BioSuisse keurmerk. Voor dat label, vooral te vinden op de Duitse en Zwitserse markt, moet ik een heel natuurplan maken: rondom mijn akkers vind je broedplaatsen voor insecten, nestkastjes, bijenkasten. Ik vind dat landbouw op het vlak van biodiversiteit een voortrekkersrol heeft.”

Kristof is blij dat hij destijds de stap heeft gezet: "Sinds ik boer ben, heb ik nog geen moment gedacht aan mijn pensioen."
20020709 Kristof Moyaert Sfeerbeeld2

Nog lang niet met pensioen

Voor de groenten zet Kristof doelbewust in op zowel de lange als de korte keten. Een groot deel van onze groenten en kruiden gaat naar industriële verwerking, de pompoenen en zoete aardappels zijn bedoeld voor de versmarkt in Noord-Frankrijk. “In de industrie ligt de prijs lager, maar omdat alles in één keer wordt geoogst win je wel veel tijd. Rechtstreeks verkopen via korte keten is tijdsintensiever, maar geeft als ik eerlijk ben wel iets meer voldoening.”

Kristof is een groot pleitbezorger voor samenwerking. "Ik werk nauw samen met mijn buurman, die ook een paar hectare biologische groenten teelt. Officieel zijn we twee aparte bedrijven, maar in de realiteit is de grens erg dun. We hebben een gezamenlijk machinepark en ook de teeltrotatie plannen we samen.” In bio merkt hij sowieso meer openheid en de wil om samen te werken. "Er zijn regelmatig samenkomsten waar bioboeren openlijk hun ervaring delen."

Kristof is blij dat hij destijds de stap heeft gezet naar een voltijds boerenbestaan. “Mensen verklaarden me gek, maar sinds ik boer ben, heb ik nog geen moment gedacht aan mijn pensioen.”

Bron: Vakblad Bio Actief 48

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.