Portret Pa'lais: "Ik maak vegan spreads voor fijnproevers"

Na zijn ervaring in televisie en marketing gooide Laurent Jadot zijn leven om toen hij in 2018 vegan boterhammenspreads begon te maken. Laurent: “Al heel mijn leven hecht ik veel belang aan ecologie en dierenwelzijn, maar de link met voeding heb ik lang niet gelegd. Toen ik die wel begon te zien, zette ik de stap naar veganisme.” Nu onderneemt hij in lijn met zijn overtuigingen.
Het bestaande aanbod veganistische kazen vond Laurent niet goed genoeg. “Ik ben dan maar zelf beginnen experimenteren. Op basis van noten maakte ik alternatieven voor verschillende kazen zoals camembert en smeerkaas. Die vielen in de smaak bij vrienden. Zo is het plan voor Pa’lais stilaan gegroeid. Snap je 'm? Een veganistisch alternatief voor roomkaas zonder melk... dus 'pas de lait'!
Gefermenteerd volgens traditionele kaasbereiding
Met de hulp van een foodlab verfijnde Laurent de receptuur van zijn producten. “Drie maanden lang hebben we geëxperimenteerd met samenstelling en fermentatie om de juiste smaak en structuur te krijgen. Het product moest ook zonder toevoegingen optimaal bewaren.”
Zijn broodbeleg bevat alleen maar ingrediënten die bijdragen aan de smaak en structuur. “We gebruiken geen onnodige vulingrediënten als kokosolie of aardappelzetmeel. De basis zijn cashewnoten, amandelnoten en water. Cashewnoten geven een vetstructuur, de amandelnoten zorgen voor smaak en voedingswaarde. Dat laten we fermenteren met een vegetarisch stremsel. Dat proces lijkt sterk op hoe ze kaas maken…”
De basis voor deze spreads zijn cashewnoten, amandelnoten en water. Laurent: "Dat laten we fermenteren met een vegetarisch stremsel. Dat proces lijkt sterk op hoe ze kaas maken…”

Fairtrade noten en lokale komkommer
Voor zijn ingrediënten kijkt Laurent naar het buitenland. “De cashewnoten komen uit Vietnam, maar ik koop ze aan in Nederland. Ik kies daarbij bewust voor fairtrade. De amandelen komen uit Spanje en ook die worden in goede werkomstandigheden geproduceerd. Andere ingrediënten zoals kruiden en komkommers koop ik wel zo lokaal mogelijk.”
Momenteel zijn er al drie verschillende soorten die je kan proeven: natuur, mango-chili, komkommer-bieslook. Laurent is nog volop nieuwe smaken aan het ontwikkelen. “Ik mik op biowinkels omdat daar mijn klanten zitten. Enerzijds zijn dat de mensen die om ethische redenen minder of geen dierlijke producten willen eten. Voor hen is het vegan-aspect belangrijker dan bio. Anderzijds heb je klanten die om gezondheidsredenen ander broodbeleg willen, bijvoorbeeld omdat ze lactose-intolerant zijn. Die laatste is de grootste groep en die geven de voorkeur aan bio.”
Een potje 'natuur' kost iets meer dan 5 euro voor 125 gram. "Voor een artisanaal product gemaakt van pure noten en met een duurzame verpakking valt die prijs mee", vertelt Laurent. "Bovendien is het voor hobbykoks een interessant product om te gebruiken in sauzen, gevulde groenten, als topping op een pizza..."
De toekomst van Pa’lais ziet er rooskleurig uit. “De grootste uitdaging is op dit moment dat ik alles alleen doe. Daarom ben ik aan het kijken waar er partnerschappen mogelijk zijn.”
Verkrijgbaar in je biowinkel of biosupermarkt. Meer info www.palais.be
Bron: Bio Actief