Portret Pa'lais: "Ik maak vegan spreads voor fijnproevers"

27.07.2020
20200727 Palais Laurent Jadot Photo Van Saskia Vanderstichele
Foto: Saskia Vanderstichele - Laurent Jadot van Palais
In categorie

Na zijn ervaring in televisie en marketing gooide Laurent Jadot zijn leven om toen hij in 2018 vegan boterhammenspreads begon te maken. Laurent: “Al heel mijn leven hecht ik veel belang aan ecologie en dierenwelzijn, maar de link met voeding heb ik lang niet gelegd. Toen ik die wel begon te zien, zette ik de stap naar veganisme.” Nu onderneemt hij in lijn met zijn overtuigingen.


Het bestaande aanbod veganistische kazen vond Laurent niet goed genoeg. “Ik ben dan maar zelf beginnen experimenteren. Op basis van noten maakte ik alternatieven voor verschillende kazen zoals camembert en smeerkaas. Die vielen in de smaak bij vrienden. Zo is het plan voor Pa’lais stilaan gegroeid. Snap je 'm? Een veganistisch alternatief voor roomkaas zonder melk...  dus 'pas de lait'!

Gefermenteerd volgens traditionele kaasbereiding

Met de hulp van een foodlab verfijnde Laurent de receptuur van zijn producten. “Drie maanden lang hebben we geëxperimenteerd met samenstelling en fermentatie om de juiste smaak en structuur te krijgen. Het product moest ook zonder toevoegingen optimaal bewaren.”

Zijn broodbeleg bevat alleen maar ingrediënten die bijdragen aan de smaak en structuur. “We gebruiken geen onnodige vulingrediënten als kokosolie of aardappelzetmeel. De basis zijn cashewnoten, amandelnoten en water. Cashewnoten geven een vetstructuur, de amandelnoten zorgen voor smaak en voedingswaarde. Dat laten we fermenteren met een vegetarisch stremsel. Dat proces lijkt sterk op hoe ze kaas maken…”

De basis voor deze spreads zijn cashewnoten, amandelnoten en water. Laurent: "Dat laten we fermenteren met een vegetarisch stremsel. Dat proces lijkt sterk op hoe ze kaas maken…”
Palais Blanc

Fairtrade noten en lokale komkommer

Voor zijn ingrediënten kijkt Laurent naar het buitenland. “De cashewnoten komen uit Vietnam, maar ik koop ze aan in Nederland. Ik kies daarbij bewust voor fairtrade. De amandelen komen uit Spanje en ook die worden in goede werkomstandigheden geproduceerd. Andere ingrediënten zoals kruiden en komkommers koop ik wel zo lokaal mogelijk.”

Momenteel zijn er al drie verschillende soorten die je kan proeven: natuur, mango-chili, komkommer-bieslook. Laurent is nog volop nieuwe smaken aan het ontwikkelen. “Ik mik op biowinkels omdat daar mijn klanten zitten. Enerzijds zijn dat de mensen die om ethische redenen minder of geen dierlijke producten willen eten. Voor hen is het vegan-aspect belangrijker dan bio. Anderzijds heb je klanten die om gezondheidsredenen ander broodbeleg willen, bijvoorbeeld omdat ze lactose-intolerant zijn. Die laatste is de grootste groep en die geven de voorkeur aan bio.”

Een potje 'natuur' kost iets meer dan 5 euro voor 125 gram. "Voor een artisanaal product gemaakt van pure noten en met een duurzame verpakking valt die prijs mee", vertelt Laurent. "Bovendien is het voor hobbykoks een interessant product om te gebruiken in sauzen, gevulde groenten, als topping op een pizza..."

De toekomst van Pa’lais ziet er rooskleurig uit. “De grootste uitdaging is op dit moment dat ik alles alleen doe. Daarom ben ik aan het kijken waar er partnerschappen mogelijk zijn.”

Verkrijgbaar in je biowinkel of biosupermarkt. Meer info www.palais.be 

Bron: Bio Actief

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.