Sander en Veerle: de liefde van bio

12.02.2020
2020205 Ferm Valentijn Header
Foto: Stijn Bernaerts voor BioForum. 
In categorie

Veerle Huybrechts en Sander Van Nieuwenhove delen niet alleen de liefde, ze baten samen ook 'Ferm' uit, een biologisch tuinbouwbedrijf in Hombeek aan de rand rond Mechelen. "We willen mensen op het veld brengen. Zeker op zonnige dagen creëert dat een mooie dynamiek. Onze klanten worden daar echt blij van en dat geeft ons ook veel voldoening,” vertelt het koppel.


Op Valentijn vieren we niet enkel de liefde, we gaan ook op bezoek bij een koppel dat besloot om samen hun droom waar te maken. Sander en Veerle vonden elkaar twee jaar geleden tijdens de opleiding biologische landbouw van Landwijzer. Voor beiden was het een late roeping. Sander werkte als seizoenarbeider in Nieuw-Zeeland en ontdekte zo zijn passie voor speciale groenten. Veerle groeide op in de bloemenwinkel van haar ouders en specialiseerde zich in de teelt van bloemen en kruiden.

“Dit is de eerste foto die van ons samen werd genomen,” toont Sander trots. “De vonk sloeg pas over op het einde tijdens onze stage op een zaadteeltbedrijf, maar toen stonden onze eigen projecten al in de steigers,” vertelt Veerle. “Gelukkig hadden we vrij snel begrepen dat we ons talent moesten samenvoegen en zo is ‘Ferm’ geboren.”

Bio is evident

Bio is voor Sander en Veerle een evidentie. Ze vinden het logisch om de bodem zo goed mogelijk te verzorgen zodat daar gezonde en eerlijke groenten uit voortkomen. Smaak is heel belangrijk. Ze selecteren bewust bijzondere rassen en telen speciale gewassen als choi sum, hertshoornweegbree en olifantenlook. De groenten en kruiden worden ook geleverd aan lokale restaurants.

“Onze klanten appreciëren dat we voluit voor bio kiezen,” vertelt Sander, “die vraag krijg ik ook regelmatig als ik op de markt sta in Mechelen. Ik vind het fantastisch om te zien waar onze groenten naartoe gaan en om te horen welke gerechten ervan gemaakt worden.”

Blije mensen op het veld

Hun ambitie is om in de toekomst meer mensen naar het veld te krijgen. “Vorig jaar zijn we gestart met de zelfpluk van onze bloemen. We organiseren ook de veldverkoop van onze groenten. Dat creëert, zeker op zonnige dagen, een mooie dynamiek. Mensen worden daar echt blij van. Dat geeft ons voldoening en daar doen we het natuurlijk voor,” vertelt Veerle.

Eerste kindje

Vorig jaar verwelkomden Sander en Veerle ook hun eerste kindje, Loes. Maar werk en privé gescheiden houden, is dat soms niet lastig? “Dat is misschien wel onze grootste uitdaging. De afgelopen jaren hebben we vooral heel hard gewerkt. Nu is het belangrijk om ook voldoende tijd vrij te maken voor ons gezin,” besluit Sander.

Iedere zaterdag vind je de biologische groenten van Ferm in het kraam van M’akker op de Mechelse zaterdagmarkt, van 8 tot 13 uur. 

Verras je geliefde met een bon van Ferm om zelf bloemen te plukken tijdens het seizoen van april tot en met oktober. In de zomer kan je elke woensdagnamiddag ook verse groenten kopen op de veldverkoop. 

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.