Snoei niet in het DNA van een plant

23.02.2023
Rs10643 Lima 22 © Joachim Dewilde

De afgelopen tijd krijgen nieuwe genetica-technieken in de landbouw veel aandacht in de media. CRISPR-CAS, een methode waarbij je kan knippen in het DNA van een plant belooft een oplossing te bieden voor hongersnood, landbouwplagen en klimaatproblemen. Dat klinkt als een wondermiddel, maar niet alles is zo mooi als het lijkt. 


Momenteel is de Europese Commissie aan het overleggen over het gebruik van CRISPR-CAS in de Europese landbouw. De techniek is gebaseerd op genetische modificatie: het snoeit de plantengenen op zo'n manier dat alleen de beste kwaliteiten overblijven en daarmee een perfect landbouwgewas. Echter, wanneer erkent door de EU als genetisch gemodificeerde organisme (GGO), is er strenge controle op deze plant. Voorstanders vinden dit overbodig, er wordt immers niets toegevoegd maar enkel iets verwijderd aan het DNA. Maar net als bij Jenga kan je met dingen weghalen iets uit balans brengen.

De perfecte plant

Gezonde landbouwgewassen die resistent zijn tegen plagen, minder pesticiden vragen en zorgen voor een stabiele oogst. Dat klinkt als de perfecte plant, maar hoe vind je deze? Binnen de plantengenetica besluiten ze deze zelf te creëren door middel van genetische modificatie. Een groot probleem is echter dat de omgeving van deze plant zich blijft aanpassen. Zo is in het verleden al gebleken dat voor elke resistente plant zich vaak een nieuwe agressieve plaag ontwikkelt. Dit heeft tot gevolg dat er steeds ‘verbeterde’ varianten en pesticiden op de markt komen, en deze kunnen zorgen voor veel bodemuitputting en vergifting.  

Binnen de biologische landbouw wordt er niet gewerkt met genetische modificatie. Wanneer je wilt gaan voor robuuste gewassen, moet je kijken naar een volledig ecosysteem. Een plant werkt namelijk samen met zijn bodem, insecten en weersomstandigheden. Als deze in balans zijn met elkaar ontwikkel je de perfecte plant die weet hoe hij zichzelf resistent kan maken tegen bedreigingen uit zijn omgeving. Wanneer je echter elke plant hetzelfde maakt terwijl elke omgeving anders is, creëer je planten die hun voedingswaarde, smaak en veerkracht verliezen. 

Rs11787 120827 Akelei 0021 Hr © Frank Toussaint

De zoektocht

Boeren kopen deze genetisch gemodificeerde planten met het idee een efficiënte oplossing te hebben gevonden voor een vruchtbare oogst. Hier betalen ze kostelijk voor: ze moeten een licentie betalen voor vaak eenjarige planten, maar daarnaast ook speciale pesticide aankopen – allemaal onder een dure merknaam met een streng juridisch patent. Hierdoor mogen boeren niet meer zelf hun zaden telen, en neemt de biodiversiteit aan gewassen af. Zowel de boer als de winkelbezoeker verliest daarmee in keuze aan groente of fruit. Tijdens de laatste eeuw verloren we al ongeveer 75 procent van onze groenten-en fruit variëteiten. De zoektocht naar de perfecte plant wordt daarmee steeds moeilijker. 

Biologische landbouw stimuleert boeren om zelf aan de slag te gaan met het ontwikkelen van hun eigen vitale plantenrassen. Met deze methode ontwikkel je unieke gewassen afgestemd op hun omgeving en in samenwerking met hun ecosysteem. Dit houdt de bodem vruchtbaar en biodiversiteit in balans. Dat klinkt als een goede oplossing voor hongersnood, landbouwplagen en klimaatproblemen. 

Bron: Trouw Magazine

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.