Wereldsteden roepen op tot meer biolandbouw

14.10.2019
Rs18725 7 Lpr
Foto: Astrid Agemans

Op een burgemeesterscongres in Kopenhagen hebben verschillende wereldsteden opgeroepen tot meer biologische voeding in het publieke leven. Ze zien dat als een van de middelen om de impact van de klimaatverandering te beperken.


94 wereldsteden, waaronder New York, Parijs en Peking, hebben zich al een tijd verenigd in het C40-platform. Via deze weg willen ze op lokaal niveau de klimaatdoelstellingen realiseren zoals die in Parijs zijn afgesproken. Ze vertegenwoordigen samen meer dan 700 miljoen inwoners. Hun engagement heeft dus een behoorlijke impact. Er zijn geen Belgische steden aangesloten bij dit initiatief. 

Van engagement naar actieplan

Vorige week kwamen de burgemeesters  van deze steden samen in Kopenhagen om te kijken naar hoe hun lokale voedselbeleid kan helpen in de klimaatstrijd. Het resultaat is de verklaring 'Good Food Cities': die bevat verschillende acties die steden willen ondernemen om voedsel op een duurzame manier te produceren.

Een van de oplossingen die in de verklaring wordt genoemd is de aankoop van biologische voeding bij bioboeren. Daarnaast wordt er ook gekeken naar minder voedselverspilling en meer plantaardige voeding.

De bedoeling is nu dat de steden op basis van deze verklaring met eigen actieplannen komen en bijvoorbeeld hun aankoopbeleid bijsturen. 

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.