Welke biologische kippenweide vind jij de mooiste? Stem en maak kans op een pakket vol bio!

04.10.2022
Kippenverkiezing Sfeerfoto
Video's: Astrid Agemans

Meer dan 1.000 Vlamingen stemden voor de mooiste biologische kippenweide van Vlaanderen. Jef Dries uit Weelde werd gekozen als winnaar.

Kippen scharrelen het liefst in een uitloopweide die beplant is met bomen en struiken. Met deze verkiezing heeft BioForum de biologische kippenboeren in het zonnetje gezet die hun weides zo hebben ingericht dat hun kippen er zich kiplekker voelen. 


Kippen zijn van nature echte bosvogels. Ze voelen zich veilig als ze kunnen scharrelen in een uitloop met bomen en struiken die beschutting biedt tegen onder andere roofvogels. Daarom hebben steeds meer biologische pluimveehouders de afgelopen jaren volop allerlei soorten bomen, struiken en planten aangeplant. Zo'n kipvriendelijke weide biedt de kippen meer rust, het is een meerwaarde voor de biodiversiteit en bovendien is het leuk om de kippen vrij in het groen te zien scharrelen! 

Onze vakjury selecteerde drie finalisten. De finalisten bekijken en stemmen kan via het formulier hieronder tot en met zondag 23 oktober. Wie verdient volgens jou deze prijs? Ontdek het verhaal van Dorien, Jef en Vicky! 

We hopen dat mensen in de winkel bewuster kiezen voor Belgische bio-eitjes. Lang niet alle kippen in België mogen naar buiten. Biologische eieren zijn lekker, gezond en gelegd door kippen die een aangenaam leven hebben, met voldoende ruimte in de stal en de vrijheid om elke dag naar buiten te gaan! De boer werkt biologisch en spaart daarmee het milieu, verbetert de biodiversiteit, behoudt kringlopen en respecteert het dierenwelzijn.

En hoe weet je of een ei bio is? Hoe een legkip leeft, kun je zien aan de code op het ei. Elk ei dat je in de winkel vindt, heeft een stempel met een code.  Die ‘eicode’ vertelt je waar het ei vandaan komt. Is het eerste cijfer een 0, dan is het zeker een bio-ei. 

Code 0: eieren van biologische kippen
Code 1: eieren van kippen met vrije uitloop
Code 2: eieren van scharrelkippen
Code 3: eieren van kippen in verrijkte kooien

De verkiezing is afgesloten. De winnaar is Jef Dries uit Weelde. Lees meer.


Dorien Baeyens, Doba, Retie

Dorien is opgevoed tussen het pluimvee en wilde het ouderlijk bedrijf niet verloren laten gaan. Dorien: "De combinatie van grasland en knotwilgen is ideaal als uitloopweide. De knotwilgen bieden beschutting en bovendien zijn de blaadjes een lekkernij voor de kippen en hebben ze een helende werking."Ik voel me vereerd, het is een mooie beloning voor het werk van vele jaren, met liefde voor de dieren en respect voor de natuur.

Jef Dries, winnaar verkiezing mooiste kippenweide

Winnaar:
Jef Dries, Ravels 

Jef heeft het traditionele pluimveebedrijf van zijn vader omgevormd naar een klein, familiaal biologisch bedrijf. Jef: "Volgens de principes van agroforestry heb ik allerlei soorten fruit, noten- en andere bomen aangeplant. De schaduwplekken zijn belangrijk voor de kippen en schapen. Tot slot is de weide heel het jaar door een lust voor het oog met de bloesems in het voorjaar, fruit in het najaar en veel groen in de zomer.” Vicky Deprez, Bio-ei-Korbol, Gingelom

 Vicky en haar man Bart hebben hun pluimveeboerderij van nul af aan opgebouwd en meteen bewust voor bio gekozen. Vicky: “Wij zien en horen dat onze kippen zich gelukkig voelen in de uitloopweide. Ze benutten de volledige ruimte: bomen en struiken dienen als schuilplaats en schaduwplekjes, in het gras zijn ze uren zoet om te scharrelen en in de aardestrook vinden ze het heerlijk om stofbadjes te nemen.” 


Een initiatief van BioForum en PPILOW: 

De verkiezing van de Mooiste kippenweide 2022 is een initiatief van BioForum, de sectororganisatie van de biologische landbouw en voeding, met de financiële steun van PPILOW.  

De wedstrijd levert twee winnaars op: er is een publieksprijs en een juryprijs die de meer professionele aspecten van de uitlopen beoordeelt. De vakjury heeft ook alle inzendingen bekeken en daaruit bovenstaande drie finalisten geselecteerd. 

De vakjury bestaat uit: Neil Van Den Broeck (onderzoeker pluimvee in het Proefbedrijf Pluimveehouderij), Charlotte Vanden Hole (onderzoeker dierenwelzijn bij ILVO), Geert Gommers (particuliere kippenhouder én auteur van de Velt-publicatie Kippen in de Tuin), Laura Golsteyn (communicatiemedewerker CCBT) en An Jamart (adviseur landbouw bij BioForum). 

Kippenverkiezing Ppillow
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.