Opinie: "Overheid moet toegang tot grond voor onze boeren beschermen"

13.12.2018
20181127 Va Fian Boeren Uitgesloten
Foto: FIAN

De Gentse rechtbank boog zich dinsdag over de zaak rond de verkoop van 450 hectare landbouwgrond van het Gentse OCMW aan havenbaron Fernand Huts. Een bioboer en enkele burgers willen de verkoop nietig laten verklaren omdat ze zelf niet de kans kregen om een deel van de grond te kopen. “Het OCMW heeft de grond als één lot verkocht en geen enkele boer kan dat zomaar betalen.” 


Binnen de beweging Voedsel Anders, waar ook BioForum deel van uitmaakt, willen we samen met vele anderen (boerensyndicaten, landbouwers, academici en middenveldorganisaties) onze steun uitdrukken aan de boer en burgers die een rechtszaak aanspanden tegen de verkoop. Het aantal landbouwers in België daalt snel en de hoge prijs en tekort van landbouwgrond spelen hierin een belangrijke rol. Deze evolutie heeft gevolgen voor onze lokale voedselproductie. In de huidige context moet een goed beheer van publieke gronden en toegang tot grond voor landbouwers tot de prioriteiten van de overheid behoren.

"Een Lokerse bioboer en enkele burgers besloten een rechtszaak aan te spannen om de verkoop ongedaan te maken."

Landbouwgrond onder druk

In 2016 verkocht het Gentse OCMW 450 hectare landbouwgrond aan een investeringsmaatschappij uit de portefeuille van Fernand Huts. De Lokerse bioboer Pieter Van Poucke en enkele burgers besloten een rechtszaak aan te spannen om de verkoop ongedaan te maken. Zij vinden steun bij heel wat boeren en boerinnen in de regio en in heel België. Hun argument is dat door de landbouwgronden in één bulk te verkopen, het OCMW de facto alle landbouwers uitsloot van de verkoop. De aankoop vereiste namelijk 17,5 miljoen euro. Het resultaat was dat de gemiddelde prijs per ha slechts 39.000 euro bedroeg terwijl de prijs van gronden in de regio kan oplopen tot 100.000 euro. De aanklagers argumenteren daarom dat er sprake is van indirecte staatssteun.

Landbouwgrond staat overal ter wereld onder druk, maar in België is het probleem extreem urgent. In Vlaanderen verdwijnt elke dag 6 ha open ruimte waarvan een groot deel landbouwgrond. Bovendien neemt de concentratie van landbouwgrond toe ; kleine landbouwbedrijven worden opgedoekt of geïntegreerd in grootschalige landbouwbedrijven. Sinds 1980 verloor België 68 procent van haar landbouwbedrijven . Jaarlijks gaan 2000 jobs in de Belgische landbouwsector verloren. Deze tendenzen hebben een grote invloed op de grondprijs. Onlangs bracht de federatie van notarissen een overzicht over grondprijzen uit. Daaruit bleek dat de prijs van landbouwgrond in Vlaanderen verdrievoudigd is in de afgelopen 10 jaar. De druk op landbouwgrond en moeilijke toegang tot grond voor landbouwers heeft grote gevolgen voor onze lokale voedselproductie. Wie gaat er binnen 20 jaar voor ons voedsel zorgen ?

Het is daarom dringend tijd dat de overheid een grotere rol speelt in het beschermen van landbouwgrond en het zorgen voor toegang tot grond voor onze landbouwers. Dit is essentieel om lokaal, duurzaam en kwalitatief voedsel te garanderen vandaag en in de toekomst.

"De overheid moet een grotere rol spelen in het beschermen van de toegang tot grond voor onze boeren."

Deze steunverklaring is opgesteld door FIAN Belgium, een van de partnerorganisaties van Voedsel Anders. Lees hier meer over Fian.

Ondertekenaars:

Algemeen Boerensyndicaat
Boerenforum
Luc Hollands, FMB
Wiertz Christian, MIG
FUGEA 
MAP
Boer- en Compagnie
‘Tfruitratje
VZW De Warmoezeniers
Voedsel Anders
FIAN Belgium
De Landgenoten
Landwijzer 
Bioforum
Wervel
Velt
Voedselteams
Oxfam Solidariteit
Oxfam Wereldwinkels
David Baele, secretaris ABVV-Algemene Centrale Oost-Vlaanderen
Solidagro
Vormingplus Waas-en-dender
Climaxi
Parkveld Blijft… natuurlijk
Gent Wake Up
Labo VZW
Doubleface vzw
Vormingplus Waas-en-Dender
Link Ecologisch Forum
Michiel Dehaene, Hoofddocent Stedenbouw, Universiteit Gent
Esther Beeckaert, Universiteit Gent
Dieter Bruneel, Universiteit Gent
Wouter Vanhove, Universiteit Gent
Hans Vandermaelen, Universiteit Gent
Hanne Cottyn, Universiteit Gent
Barbara Van Dyck, University of Sussex
Jeroen Frateur, directeur Sint-Lucas Academie-Gent
Eric Corijn, hoogleraar, VUB
Hans Leinfelder, Docent, KU Leuven
Pieter Van den Broeck, Professor, KU Leuven
Han Verschueren, Professor, KU Leuven
Jef Peeters, Professor, KU Leuven
Frank Moulaert, Emeritus Hoogleraar, KU Leuven
Sofia Saavedra Bruno, KU Leuven
Bram Vandemoortel, Architecture Workroom

Bron: Voedsel Anders

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.