Dag van de Aarde: "Een gezonde bodem geeft zuurstof aan onze planeet"

18.04.2019
Schermafbeelding 2019 04 18 Om 15 59 28
Foto: Uit de video "Bio: een levende bodem, een gezonde natuur!"

22 april is Dag van de Aarde. Volg het bodemmannetje in dit filmpje en ontdek hoe het vruchtbaar houden van de bodem zuurstof geeft aan onze planeet: Een bodem vol humus houdt zelf koolstof vast. En minder CO2 in de lucht, is goed voor mens én klimaat. 


Ademruimte aan de bodem...

Een gezonde bodem is het sleutelelement in het bewaren van de biodiversiteit en het beschikbaar maken van ons voedsel. Een gezonde bodem is dus de basis van een gezonde natuur. En dus voedt een bioboer de aarde met compost en dierlijke mest. Van kunstmest kan het bodemleven niet eten. 

Want een bio-bodem krioelt van wormen en springstaarten en zo. Voor die nuttige beestjes bestrijdt een bioboer het onkruid mechanisch, dus niet met chemische herbiciden. En hij wisselt zijn gewassen af.

"Een bodem vol humus houdt zelf koolstof vast. En minder CO2 in de lucht, is goed voor mens én klimaat."

Zuurstof voor onze planeet ...

Ook koeien en schapen houden de bodem gezond.  Zij eten gras, en dat haalt  koolstof uit de lucht. Om de bodem genoeg ademruimte te geven, beperken bioboeren hun veestapel. Want dat geeft zuurstof aan onze planeet. 

Een bodem vol humus voorkomt bovendien erosie bij regen of wind, blijft vruchtbaar in droge periodes én houdt zelf koolstof vast. En minder CO2 in de lucht, is goed voor mens én klimaat.

Bekijk de reportage:


Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.