Vier boeren kunnen 9 miljard mensen voeden

18.04.2016
Bio Mijn natuur les liberterres © Beeld uit documentaire Les Liberterres

Filmdocumentaire - Het huidige landbouwmodel slaagt er niet in de wereldbevolking te voeden binnen de grenzen van de draagkracht van onze aarde. Vier gepassioneerde boeren uit vier verschillende landen tonen een landbouwmodel dat volgens hen wel in staat is om de sterk gegroeide wereldbevolking in 2050 te voeden.


Na een succesvolle vertoning in Gent, kan je de docu nu ook gaan kijken in Leuven. En wie weet binnenkort nog in andere Vlaamse steden!

Economische en leefbare landbouw

Les Liberterres is een documentaire van Jean-Christophe Lamy en Paul-Jean Vranken. De documentaire vertelt het verhaal van boeren in Vlaanderen, Wallonië, Oostenrijk en Sicilië die afstapten van gangbare landbouw. De boeren vinden da t het huidige landbouwmodel geen oplossing biedt voor de honger in de wereld en het schadelijk is voor mens en milieu. Deze vier gepassioneerde personages gaan voor een duurzame en economisch leefbare landbouw. Ze maken zich sterk dat hun manier van voedsel telen voedselzekerheid biedt aan een wereldbevolking van 9 miljard in 2050. De film toetst hun baanbrekende visie aan de analyses van befaamde deskundigen. Kan hun droom waarheid worden?


PRAKTISCH

1 mei 2016 2016 om 17u30 in Cinema ZED in Leuven

Vertoning georganiseerd door Oikos, Voedselteams, Landwijzer, JNM en BioForum Vlaanderen.

Deze voorstelling wordt uitgeleid door het Grote Open Veld, ism Voedselteams Leuven

Nederlands ondertiteld

Tickets 7,5 euro, 6 euro met lerarenkaart, 0 euro met zed-kaart (online bestellen)

Meer info

Ook vertoningen gepland op 10 mei in CC Palethe te Overpelt en op 17 mei in Studio Skoop, Gent.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.