Wie WIJ zijn is een liefdesverhaal met de bioboer als muze

13.07.2023
Wie Wij Zijn
© Sara ten Westenend

Dit jaar start bij bioboer Maarten van Gool 'Wie WIJ Zijn', een artistiek project waarbij zeven kunstenaars op zoek gaan naar tijd, verbinding en ritme in het boerenlandschap van Attenrode. Iedere kunstenaar werkt vanuit zijn of haar eigen achtergrond maar de ideeën zullen net zoals de groenten vanuit deze specifieke plek groeien. 


Geen heimwee of nostalgie, maar verlangen naar dichtbij

Per seizoen verschijnt er een publicatie waarin verschillende thema’s van het project uitgelicht worden en je kennis kan maken met de boerderij en de kunstenaars. Voor de eerste publicatie schreef coördinator en kunstenaar Sara ten Westenend een prachtig voorwoord:

Lente 2023

"Buiten sneeuwt het bloesem van de kers. Binnen liggen de gedroogde witte bonen uitgespreid in een bak met aarde dicht bij de kachel in afwachting van het ontkiemen. De regen blijft maar vallen. De velden drogen maar niet op.

De trap naar boven is steeds opnieuw weer vol met aarde. We eten gebakken winterspinazie. Ze is vroeg gezaaid en traag gegroeid. Ze smaakt stevig en vol. De laatste boerenkool is doorgeschoten en maakt kleine gele bloemen. Ernaast staan de aardbeien met hun witte bloesems laag bij de grond. Daar waar vorig jaar de tuinbonen stonden, staan nu de vroege wortelen. Lieve Maarten, het is april, het nieuwe seizoen is begonnen. Ik hoop dat het een goed jaar zal worden. 

Hoe meer ik mij verbonden voel hoe meer vragen ik me stel over ons voedsel. Vragen op grotere schaal en vragen op kleinere schaal. Politieke vragen en heel eenvoudige vragen. Op beide heb ik vaak geen antwoord. 

Als grote supermarktketens boerderijen opkopen van boeren waarvan hun erfgenamen geen boer willen worden, wat zijn daar dan de consequenties van? Moet elke boerderij een B&B worden om te kunnen overleven? Of een hoeve voor iemand die landelijk wil leven maar zijn grond verkocht omdat het hele gezin dagelijks naar de stad reist om te gaan werken? Waarom kopen de mensen in plastic verpakte groenten in de supermarkt als er in hetzelfde dorp een boerderijwinkel is waar groenten vers van het veld komen? En waarom eten de mensen in de stad hun healthy food uit een gerecycled kartonnen bakje en engageren anderen zich al jarenlang om elke donderdag hun groentepakket op te halen in het plaatselijke cultureel centrum? Waarom heb ik tijdens het koken voor groepen altijd gedacht aan de mensen die zouden gaan eten maar nooit gedacht aan de mensen die al dat eten verbouwen? 

Het lijkt bijna te idioot voor woorden dat er nog mensen zijn die met de hand onkruid wieden, met een tractor uit 1982 rijden en hun tweedehands machines al tientallen keren hersteld en verbouwd hebben. 

Wist u dat een wortel veel zorg en tijd vraagt, voor 20 juni de grond in moet en er bij ons vier types wortelen te onderscheiden zijn? Zouden er vroeger nog meer zijn geweest? Hoe langer ik kijk, hoe meer vragen er komen.

Er zijn veel mensen mee bezig, de toekomst van ons voedsel. Terwijl iedereen zoekt naar een antwoord, brengt het polarisatie teweeg. Ik doe een ander voorstel met dit project. Het is eenvoudig en lijkt nauwelijks iets uit te kunnen maken in de wereld van landbouwbeleid en het debat over ons voedselprobleem. Het zal misschien zelfs geen antwoorden kunnen geven op de vele vragen. Dit project is niet ontstaan vanuit heimwee of nostalgie maar vanuit een verlangen om van heel dichtbij te kijken, te luisteren, te ruiken, te voelen en te proeven. 

En ja, het is ook een liefdesverhaal en de groenteboer is mijn muze."

Wie Wij Zijn 1
Maak kennis met wie WIJ zijn

Elk seizoen wordt er een publicatie gepresenteerd tijdens de opendeurdagen. Iedereen is welkom! Dorpsbewoners, klanten van de markt, de winkel en groentepakketten, kunstprofessionals, liefhebbers, boeren en nieuwsgierige eters.

De opendeurdagen van wie WIJ zijn vinden van 15u-18u plaats in Langstraat 41 in Attenrode op:
25 juni 2023
24 september 2023
17 december 2023
17 maart 2024

Meer weten? Bezoek index.nadine.be/wie-wij-zijn/

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.