Lentegroentenragout

Een klassieke ragout wordt gemaakt van kalfsvlees of kip. Maar je kunt ook een smakelijke vegetarische variant maken.

20180427 Lenteragout
Foto: Stefan Jacobs, recept & styling: Debby De Mangelaere
Camp Groenten Ligg
Groenten

Biologische groenten vind je in overvloed, zowel de klassiekers als ‘vergeten’ groenten. Knapperige wortel uit een gezonde bodem, bloemkool vol smaak. Tomaatjes en sla in de zomer en pastinaak in de winter: dan zijn ze op hun best. Bij de teelt van biogroenten begint alles bij een sterke, gezonde grond. Gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong of kunstmest zijn uit den boze!


4 pers.

Ingrediënten

 • 4 artisjokken (500 gram)
 • 500 gram krielaardappelen
 • 2 rode bietjes (500 gram)
 • 1 bosje lente-ui
 • 1 el citroensap
 • Voor de aioli: 1 teentje knoflook, 1 eigeel, 1 tl mosterd, 1,5dl olijfolie, 1 el citroensap, peper en zout

Bereiding

 • Breek de steel van de artisjokken, verwijder met een mes het 'harige' gedeelte en de buitenste bladeren. Snijd de artisjok in partjes. Besprenkel met citroensap.
 • Was de krielaardappelen en halveer ze; schil de rode bieten en snij ze in partjes; snij de lente-ui in ringen
 • Stoom de groenten apart beetgaar: artisjokken +/- 8 minuten, krielaardappelen +/- 8 minuten en bietjes +/- 5 minuten
 • Maak de aioli: meng met een klopper de knoflook met het eigeel ende mosterd. Voeg een beetje olie toe en blijf doorkloppen tot het mengsel begint te binden. Giet al kloppend beetje bij beetje de olie erbij, tot je een mooie mayonaise krijgt. Je hoeft misschien niet alle olie te gebruiken. Voeg naar smaak citroensap toe. Kruid met peper en zout.
 • Doe de groenten samen met de lente-ui in een pan en laat ze in wat olijfolie glazig worden. Serveer met de aioli.

Dit recept is van 'Heerlijk Puur - Foto: Stefan Jacobs, recept: Debby De Mangelaere'

Heerlijk Puur

Bio Mijn Natuur verzamelde allerlei heerlijke recepten in Heerlijk Puur - Het ultieme kook- en handboek over biologisch koken. Koop biologische ingrediënten en geniet van de geuren, smaken en kleuren op je bord!

Receptfotografie: Stefan Jacobs, recept & styling: Debby De Mangelaere.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.