Pad Thai met tofu

Ben jij of ken jij een 'ik-lust-geen-tofu-want-dat-smaakt-naar-niets' persoon, dan moet je toch 's dit (glutenvrije) gerecht uitproberen. Heerlijk fris en in een wip gemaakt!

* * *

Dit recept komt uit het boek Echt (w)eten - Gezond koken volgens de vijfseizoenskeuken van Viviane Van Dyck en Rik Vermuyten (Lannoo).

Pad Thai met tofu
Wout Hendrickx, styling Debby De Mangelaere
Vleesvervangers

Het is lekker én duurzaam om vlees en vis af te wisselen met vegetarische producten. Echte vegans gaan zelfs voor een volledig plantaardig menu, omdat ze dat lekker en gezond vinden of omdat ze dierlijk voedsel uit hun leven willen weren. In bio vind je een boeiend en uitgebreid assortiment dat aan zowel (beginnende) vegetariërs als veganisten een heerlijk alternatief biedt.


2 pers.

Ingrediënten

  • 250 gr tofu
  • 125 gr rijstnoedels
  • 100 gr sojascheuten
  • 1 kop pijpajuin, heel fijn gesneden wit en groen
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • een handvol verse koriander, fijngesneden
  • 2 el sesamolie (of andere olie)
  • 1 tl zeezout
  • 2 koppen (175 gram) heel fijn geschaafde witte kool of spitskool
  • VOOR DE SAUS:
  • 1 el tomatenpasta
  • 2½ el shoyu of sojasaus
  • 3 el ahornsiroop
  • 3 el mirin (een Japanse zoete rijstwijn) of anders een droge sherry of witte wijn of rijstazijn met een snufje suiker
  • snuifje cayennepoeder
  • 2 el vers limoensap
  • 1 el zoete chilisaus
  • 2 el water
  • OM TE SERVEREN:
  • ½ kop geroosterde en gemalen sesamzaadjes
  • paar blaadjes verse koriander
  • limoenpartjes

Bereiding

  • Zet een pan met een ruime hoeveelheid gezouten water op het vuur en breng aan de kook.
  • Kook hierin (af en toe roerend) de noedels gedurende 5 minuten. De noedels zijn misschien nog niet helemaal gaar, maar dat hoort zo. Spoel af onder koud, stromend water.
  • Verwarm 1 el olie in de pan en voeg de tofu toe. Prak fijn met een vork, tot je een soort roerei verkrijgt. Voeg ½ tl zout toe en bak tot de tofu half krokant is, zo`n 7 minuten.
  • Meng ondertussen alle ingrediënten voor de saus.
  • Als de tofu klaar is, doe die dan in een kommetje apart. Verwarm 1 el olie in de pan en voeg de dungeschaafde kool toe alsook de andere ½ tl zout. Sauteer de kool een minuutje of 2, tot ze gaar maar nog knapperig is. Voeg de kool bij de tofu.
  • Verwarm de overgebleven olie in de pan en laat de knoflook even bakken, maar niet bruin worden. Voeg dan de pijpajuin en koriander toe. Roerbak even, tot ze wat slinken. Voeg de helft van de saus toe. Laat de saus goed verwarmen en voeg de noedels toe. Door ze aan de warme saus toe te voegen, komen de noedels weer los van elkaar. Probeer ze niet kapot te roeren.
  • Voeg het andere deel van de saus toe alsook de kool, de tofu en de sojascheuten. Roer(-bak) alles voorzichtig om.
  • Serveer onmiddellijk met geroosterde sesamzaadjes, blaadjes verse koriander en extra limoenpartjes als je dat lekker vindt.
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.