Seitan à la russe (borsjt)
Borsjt is een stevige winterse maaltijdsoep die favoriet is in Slavische landen zoals Rusland of Oekraïne waar het flink koud kan zijn. De typische rode kleur komt van de rode bieten. Deze variant met seitan is bovendien volledig plantaardig.
Vleesvervangers
Het is lekker én duurzaam om vlees en vis af te wisselen met vegetarische producten. Echte vegans gaan zelfs voor een volledig plantaardig menu, omdat ze dat lekker en gezond vinden of omdat ze dierlijk voedsel uit hun leven willen weren. In bio vind je een boeiend en uitgebreid assortiment dat aan zowel (beginnende) vegetariërs als veganisten een heerlijk alternatief biedt.
4 pers.
Ingrediënten
- 1 pakje seitan (bijvoorbeeld van Abinda)
- 2 à 3 rode bieten
- 2 uien
- 6 aardappelen
- ½ l groentenbouillon
- 2 el Japanse sojasaus (shoyu mild)
- 1 el olie
- 2 el rode wijnazijn
- 2 teentjes knoflook
- Kruiden: tijm, rozemarijn, peper, laurierblad
- Voor de afwerking: (soja)room, kervel of enkele takjes peterselie
Bereiding
- Pel de uien en snijd ze in stukken. Kneus en pel de knoflook en snipper hem fijn. Schil de rode bieten en snijd ze in niet te kleine stukken. Doe alles samen in een kookpot met de sojasaus en wijnazijn, tijm, peper, rozemarijn en laurierblad.
- Doe de seitan en de aardappelen erbij, samen met de groentenbouillon.
- Zacht laten stoven zodat de smaken zich goed vermengen.
- Eventueel wat binden met arrowroot-poeder of traditioneel bindmiddel zoals maïszetmeel
- Opdienen in diepe borden, rijkelijk overgoten met (soja)room
- Afwerken met enkele takjes kervel of peterselie
Dit recept is van 'Abinda'
Abinda is een pionier op vlak van vegetarische producten op basis van seitan. Het familiebedrijf werd opgericht in 1987. Al sinds eind jaren negentig kiezen zij volledig voor bio.
https://www.abinda.be