Shakshuka
Het leuke aan dit gerecht is dat je maar één pan nodig hebt, weinig afwas dus. Je kan bovendien eindeloos combineren door bijvoorbeeld zwarte bonen, kikkererwten, wortels, pepers of andere zaken die je graag lust toe te voegen. In de herfst of winter is shakshuka ook heerlijk met knolselder, raapjes, boerenkool...
Eieren
Eet jij 's ochtends ook graag een eitje bij je ontbijt? Met een bio-eitje maak je de meest diervriendelijke keuze. Biokippen hebben in de stal voldoende ruimte en stro om in te scharrelen en er zijn voldoende zitstokken om te rusten of slapen. Buiten krijgen de kippen een uitloop van minstens 4 vierkante meter per kip. Ze eten ook puur biologisch voer, dus onbespoten en niet genetisch gemanipuleerd.
Groenten
Biologische groenten vind je in overvloed, zowel de klassiekers als ‘vergeten’ groenten. Knapperige wortel uit een gezonde bodem, bloemkool vol smaak. Tomaatjes en sla in de zomer en pastinaak in de winter: dan zijn ze op hun best. Bij de teelt van biogroenten begint alles bij een sterke, gezonde grond. Gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong of kunstmest zijn uit den boze!
2 pers.
Ingrediënten
- 4 eieren
- 500 gr (kers)tomaten, gehalveerd (vers in het seizoen of anders uit blik)
- Groeten
- ½ tl gemalen komijn
- ½ tl gemalen kurkuma
- ½ tl kerriepoeder
- ½ tl venkelzaadjes (gekneusd)
- ½ tl korianderzaad (gekneusd)
- 1 ui fijngesnipperd
- olijfolie
- peper en zout om te kruiden
- 200 ml water
Bereiding
- Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem en deksel en fruit hierin de uisnippers tot ze glazig zijn. (zacht vuur)
- Voeg na 3 minuten de kruiden toe en laat even meebakken.
- Voeg dan de kerstomaten toe en laat ze stoven tot de zacht zijn. Dit duurt ongeveer een 10-tal minuten. Het kan zijn dat je een beetje water moet toevoegen. Je moet een dikke pruttelende saus krijgen.
- Als de tomaten helemaal zacht zijn en je een saus hebt, maak je met de bolle kant van een lepel 4 kuiltjes in de saus. Breek hierin één voor één de 4 eieren.
- Zet het deksel op de pan en laat de eieren gedurende 3 minuten pocheren in de saus.
- Haal de pan van het vuur en serveer meteen.
- Je kan nog bijkruiden met peper en zout en met wat verse koriander.
Dit recept is van 'Must Be Yummie'
Alexia Stevens, een thirtysomething uit het Antwerpse, is de drijvende kracht achter de foodblog Must Be Yummie. Naast haar drukke job is ze gepassioneerd door gezond koken voor haar gezin, kookboeken lezen en reizen.
www.mustbeyummie.com